The most popular books in Romanian; Moldavian; Moldovan
from 1201 to 1400
What books are currently the most popular and which are the all time classics? Here we present you with a mixture of those two criteria. We update this list once a month.
Christopher Paolini
Moștenirea este a patra și ultima carte din ciclul Moștenirea scris de autorul american Christopher Paolini. Ciclul Moștenirea s-a dorit inițial o trilogie, dar Paolini a declarat că, în timp ce scria, volumul Brisingr a crescut în dimensiuni și a fost nevoie să îl împartă în …
Greg Bear
Fundație și Haos este un roman science fiction scris de Greg Bear, a cărui acțiune se petrece în universul Fundației creat de Isaac Asimov. Este a doua carte din A doua trilogie a Fundației, scrisă după moartea lui Asimov de trei autori și autorizată de patrimoniul …
Aleksandr Soljenițîn
Arhipelagul Gulag este o carte scrisă de Aleksandr Soljenițîn, care tratează subiectul sistemului de lagăre de concentrare și muncă silnică sovietic. Este o narațiune complexă bazată pe mărturiile martorilor oculari și pe surse primare de documentare, precum și pe propriile …
Lisa Tuttle
Furtună pe Windhaven este un roman science-fiction și fantasy scris de romancierul și scenaristul George R. R. Martin și de scriitoarea Lisa Tuttle. Romanul este o colecție de povestiri scurte compilate și publicate pentru prima oară împreună în 1981 de Simon and Schuster. Mai …
Sven Hassel
Legiunea blestemaților este un roman din 1953 scris de Sven Hassel. Este primul dintr-o serie de paisprezece romane despre Al Doilea Război Mondial scrise de Hassel. Cartea, din punct de vedere cronologic, are loc de-a lungul a câțiva ani, începând cu arestarea protagonistului …
Feodor Dostoievski
Însemnări din subterană este un roman al scriitorului rus Feodor Dostoievski publicat pentru prima oară în 1864. E considerat de mulți primul roman existențialist. Este structurat în două părți și este povestit de un narator fără nume ce locuiește în Sankt …
Philip K. Dick
Jucătorii de pe Titan este un roman science fiction scris de Philip K. Dick.
Roger Zelazny
Drumul iadului este titlul unei povestiri din 1967 a lui Roger Zelazny, extinsă ulterior la dimensiunea unui roman. În anul 1977 a fost lansată o ecranizare a romanului.
William Shakespeare
Troilus și Cresida este o tragedie de William Shakespeare scrisă cel mai probabil în 1602. Așa cum protagonistul ei nu moare, piesa nu este o tragedie convențională. Acțiunea ei se desfășoară pe parcursul ultimelor etape din Războiul Troian.
A. E. van Vogt
Lumea non-A, scris de obicei Lumea Ā, este un roman science fiction scris de A. E. van Vogt. Acesta a fost inițial serializat în trei numere din Astounding Stories în 1945. Romanul încorporează concepte din semantica generală a lui Alfred Korzybski și se referă la logica …
Joseph Delaney
Blestemul Vraciului este a doua carte din seria Cronicile Wardstone de Joseph Delaney. Tom, Vraciul și Alice se reunesc pentru a înfrunta pentru ultima datǎ un vechi dușman al Vraciului, Urgia, închis în catacombele de sub Priestown. Dar altǎ primejdie îi paște în oraș: …
Mark Twain
Aventurile lui Tom Sawyer este un roman scris de Mark Twain și apărut în anul 1876. Este o lucrare considerată ca literatură pentru copii, dar este citit cu plăcere și de unii adulți. Din cauza jargonului folosit de autor, romanul după publicație inițial a fost pus în America pe …
George R. R. Martin
Peregrinările lui Tuf este o culegere de povestiri science fiction legate între ele, scrise de George R. R. Martin și aranjate sub forma unui roman. Cartea este o meditație făcută cu umor negru despre mediu și puterea absolută. Martin a declarat că stilul lui Jack Vance, pe care …
Poul Anderson
Cruciadă în cosmos este un roman science fiction scris de Poul Anderson, care studiază consecințele aterizării unor extratereștri în Anglia medievală. Inițial, romanul a fost serializat în numerele din iulie, august și septembrie 1960 ale revistei Astounding. Publicată în format …
Neil Gaiman
Pulbere de stele este primul roman scris doar de Neil Gaiman și este însoțit, de obicei, de ilustrații realizate de Charles Vess. Pulbere de stele are un ton și un stil diferite de majoritatea prozelor de ficțiune ale lui Gaiman, fiind scris în tradiția fantasy englezească …
William Shakespeare
Nevestele vesele din Windsor este o piesă de teatru scrisă în 1597 de William Shakespeare. În centrul acțiunii este Sir John Falstaff un soldat bețiv și bătăuș. Pentru a pune mâna pe banii unor femei, John fiind convins de farmecul său asupra sexului frumos, va cere în căsătorie …
edited by Frederik Pohl
Proiectul Omul Plus este un roman science fiction al scriitorului Frederik Pohl. Cartea a câștigat premiul Nebula pentru "Cel mai bun roman" în 1976 și a fost nominalizat la premiul Hugo, Campbell și Locus în 1977. Pohl i s-a alăturat lui Thomas T. Thomas pentru a scrie o …
J. M. Barrie
Peter Pan și Wendy este un roman scris de către autoarea J.M. Barrie.
Trenton Lee Stewart
Misterioasa Societate Benedict este un roman scris în 2007 de scriitorul american Trenton Lee Steward.
George R. R. Martin
Lumina ce se stinge este primul roman al autorului George R. R. Martin. Titlul ales inițial de Martin a fost After the Festival, dar acesta a fost schimbat înaintea primei apariții cartonate. Romanul a fost nominalizat atât la premiul Hugo pentru "Cel mai bun roman" în 1978, cât …
Aleksandr Soljenițîn
Arhipelagul Gulag este o carte scrisă de Aleksandr Soljenițîn, care tratează subiectul sistemului de lagăre de concentrare și muncă silnică sovietic. Este o narațiune complexă bazată pe mărturiile martorilor oculari și pe surse primare de documentare, precum și pe propriile …
Isaac Asimov
Întemeietorii este o culegere de povestiri a scriitorului american Isaac Asimov.
Philip K. Dick
Loterie solară este un roman științifico-fantastic al scriitorului american Philip K. Dick. A fost primul roman publicat al său, cuprinzând multe dintre temele prezente în lucrările ulterioare.
Brian Aldiss
Sera este un roman fantasy/science fiction scris de Brian Aldiss, format din cinci nuvele care au fost serializate pentru prima dată în The Magazine of Fantasy & Science Fiction în 1961. În Statele Unite a fost publicată o versiune prescurtată sub titlul The Long Afternoon …
Luo Guanzhong
Romance of the Three Kingdoms este o carte din secolul 14 scrisă de Luo Guanzhong.
L. Sprague de Camp
Lest Darkness Fall este un roman științifico-fantastic din 1941 scris de L. Sprague de Camp.
Dario Fo
Moartea accidentală a unui anarhic este o comedie de Dario Fo, reprezentată pentru prima dată pe data de 5 decembrie 1970. Este dedicată "morții accidentale" a anarhicului Giuseppe Pinelli, survenită la Comisariatul de Poliție din Milano, în circumstanțe neclare pe 15 decembrie …
Larry Niven
Dragonii Heorot este un roman science fiction scris de Larry Niven, Jerry Pournelle și Steven Barnes, fiind o continuare a Moștenirii Heorot. În Marea Britanie, cartea a fost publicată sub titlul The Dragons of Heorot.
George R. R. Martin
Fuga vânătorului este un roman științifico-fantastic scris de George R. R. Martin, Gardner Dozois și Daniel Abraham. El reprezintă o versiune rescrisă și extinsă a nuvelei din 2005 Shadow Twin.
Sawyer
Alegerea lui Hobson este un roman science fiction al scriitorului canadian Robert J. Sawyer. Cartea a câștigat premiul Nebula pentru "Cel mai bun roman", și a fost nominalizat la premiul Hugo în categoria "Cel mai bun roman" în 1996. Povestea a apărut inițial sub formă de serial …
Axel Scheffler
Gruffalo este o carte pentru copii, scrisă de Julia Donaldson şi ilustrată de Axel Scheffler, care a fost publicată în 1999.
Edgar Allan Poe
„Crimele din Rue Morgue” este o povestire a scriitorului american Edgar Allan Poe, care a fost publicată inițial în revista Graham's Magazine din 1841. Ea a fost recunoscută ca prima povestire polițistă; Poe se referă la ea ca una dintre „poveștile de raționament”. Două lucrări …
Henryk Sienkiewicz
Prin foc și sabie este un roman istoric al scriitorului polonez Henryk Sienkiewicz, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Împreună cu Potopul și Pan Wołodyjowski face parte din așa numita Trilogie, o serie de trei romane inspirate din istoria Poloniei.
Greg Bear
Planeta adormită este un roman scris de Greg Bear, care aparține universului ficțional Războiul stelelor. Acțiunea romanului succede evenimentele din Amenințarea fantomei, desfășurându-se cu 29 de ani înaintea celor din Războiul stelelor: Din aventurile lui Luke …
Joseph Delaney
Greșeala Vraciului apărută la Random House la data de 16 aprilie 2008, este a cincea carte din seria Cronicilor Wardstone, a lui Joseph Delaney. Comitatul devine un loc tot mai periculos pe zi ce trece, așa încât Tom este trimis de magistrul sǎu în nord, pentru a studia timp de …
William Shakespeare
Doi tineri din Verona este o piesă scrisă de dramaturgul englez William Shakespeare. Fiind una din comediile scrise de "Marele Will" la începutul carierei sale, este considerată de către majoritatea criticilor literari ca inferioară comparativ cu alte comedii. Este jucată …
Edgar Allan Poe
„Corbul” este un poem narativ al scriitorului american Edgar Allan Poe, publicat pentru prima dată în ianuarie 1845. El este adesea evidențiat datorită muzicalității versurilor, a limbajului stilizat și a atmosferei supranaturale. Poemul relatează vizita misterioasă a unui corb …
Philip Kerr
Babilonul Djinnului Albastru este a doua carte a seriei Copiii lămpii fermecate scrisă de P.B. Kerr. Povestea este despre cei doi copii, acum adolescenți, care pornesc într-o aventură având puteri magice. Cartea a câștigat primul loc la „Magicul New York Times Bestseller” pentru …
Heinrich Böll
Fotografie de grup cu doamnă este un roman scris de Heinrich Böll și publicat în 1971. Romanul are în centrul său o femeie numită Leni Pfeiffer și prietenii săi, dușmani, iubiți, angajatori și alții; el spune povestea tuturor acestor oameni dintr-un mic oraș aflat în vestul …
Feodor Dostoievski
Crimă și pedeapsă este un roman scris de autorul rus Fiodor Dostoevski, fiind publicat pentru prima dată în ziarul intitulat „Mesagerul rus”, apărând în 12 numere lunare ca mai târziu să fie publicat ca roman, fiind considerat una dintre cele mai cunoscute opere literare a …
Stephen King
Wastelands: Stories of the Apocalypse este o antologie de ficțiune post-apocaliptică publicată de Night Shade Books în ianuarie 2008, editată de John Joseph Adams. Antologia include 22 de povestiri, plus o introducere a editorului. Potrivit site-ului oficial al antologiei, …
John Locke
Al doilea tratat despre cârmuire este o lucrare de filosofie politică scrisă de John Locke şi publicată în 1689.
Richard Matheson
I Am Legend este un roman de groază din 1954 scris de autorul american Richard Matheson. A influențat foarte mult dezvoltarea genului zombie în ficțiune și a popularizat conceptul de apocalipsă a întregii lumi ca urmare a unei boli. Romanul a avut un mare succes și a fost …
Peter F. Hamilton
Zeul adormit este un roman science fiction al scriitorului Peter F. Hamilton. Este a treia carte a trilogiei Zorii Nopții și încheie acțiunea începută în Disfuncția realității și Alchimistul neutronic. Lansat în Marea Britanie pe 8 octombrie 1999, a fost primul roman al lui …
Philip José Farmer
Venus ieșind din valuri este un roman science fiction atribuit autorului fictiv Kilgore Trout, dar scris de Philip José Farmer. Kilgore Trout este un personaj care apare în mai multe romane ale lui Kurt Vonnegut, iar cartea de față este menționată în romanul God Bless You, Mr. …
Ursula K. Le Guin
Pescarul de pe marea interioară este o culegere de povestiri scrisă de Ursula K. Le Guin. În 1995, cartea s-a aflat pe locul doi în topul voturilor premiului Locus la secțiunea "culegeri de povestiri".
Robert Louis Stevenson
Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde este un roman al scriitorului scoțian Robert Louis Stevenson, publicat pentru prima dată în 1886.
VERNE / SCHWACH
O călătorie spre centrul Pământului este un roman scris de Jules Verne din seria Călătorii extraordinare și publicat în 1864. Apărut inițial în format in-18 pe 25 noiembrie 1864, a fost reeditat în format in octavo pe 13 mai 1867. Textul din 1867 diferă de cel din 1864, având …
Frank Herbert
Ochii lui Heisenberg este o carte din 1966 scrisă de Frank Herbert.
Richard Condon
Candidatul manciurian este un roman thriller de Richard Condon despre fiul unei familii proeminente din politica americană, căruia i-a fost spălat creierul pentru a deveni involuntar un asasin al Partidului Comunist. Romanul a fost de două ori adaptat pentru cinematografie, în …
John Varley
Mileniu este un roman science fiction al scriitorului John Varley, apărut în 1983. Varley a transformat ulterior cartea într-un scenariu pentru filmul omonim din 1989. Atât cartea cât și filmul având la bază povestirea "Air Raid", pe care Varley a publicat-o în 1977.
Jack London
Călcâiul de fier este un roman al scriitorului american Jack London, scris în 1907 și publicat în 1908 cu scopul de a exprima punctul de vedere asupra modului în care capitaliștii și socialiștii vor ajunge să se “lupte”. Rezultatul este un roman sumbru despre modul în care …
Lev Tolstoi
Fericirea in casnicie este o nuvelă a scriitorului rus Lev Tolstoi publicată pentru prima oară în 1859. Este despre relația unei fete tinere Mașecika cu un bărbat mult mai în vârstă pe nume Serghei Mihailovici. Mașecika cu timpul înțelege că adevărata căsătorie e mai complicată …
David Marusek
Vânătoarea de capete este un roman science fiction de David Marusek, publicat pentru prima dată în 2005 de editura americană Tor Books. În românește a apărut la editura Tritonic. Versiunea românească a fost comandată de editură încă din 2006 lui Mihai Samoilă, dar proiectul a …
Isaac Asimov
Întrebarea finală este o antologie care cuprinde nouă povestiri și câteva fragmente poetice umoristice scrise de Isaac Asimov.
David Brin
Triumful Fundației este un roman science fiction scris de David Brin, a cărui acțiune se petrece în în universul Fundației creat de Isaac Asimov. Este a treia carte a celei de-a doua trilogii a Fundației, scrisă după moartea lui Asimov de trei autori și autorizată de patrimoniul …
Neal Asher
Agentul Cormac este un roman science fiction scris de Neal Asher, a cărui acțiune se petrece în universul Polity.
Christina Stead
Bărbatul care iubea copiii este cel mai cunoscut roman al scriitoarei Christina Stead. Prima ediție a fost publicată în anul 1940 dar numai în 1965 când este reeditat îi este recunoscută valoarea. Primește premiul Patrick White în 1974, iar revista Time include romanul în Top …
Steve Alten
The Loch este un roman scris de Steve Alten, publicat pentru prima oară în 2005.
Isaac Asimov
Omul pozitronic este un roman științifico-fantastic scris de Isaac Asimov și Robert Silverberg în 1993. Face parte din Seria Roboților și se bazează pe povestirea The Bicentennial Man scrisă de Asimov. După cum se specifică în prefața cărții Robot Visions, Asimov a fost rugat …
Fritz Leiber
Marele joc al timpului este un scurt roman științifico-fantastic al autorului Fritz Leiber. Romanul a câștigat Premiul Hugo pentru cel mai bun roman în 1958. Big Time este o poveste vastă, într-un decor cosmic, ascunsă în spatele unei povești despre claustrofobie, cu doar câteva …
Charles Dickens
Oliver Twist sau Aventurile lui Oliver Twist este un roman scris de romancierul englez Charles Dickens. Este al doilea roman publicat de autor la editura lui Richard Bentley în 1838. Oliver Twist este una din cele mai cunoscute opere ale romancierului fiind unul din primele …
Jules Verne
Căpitan la cincisprezece ani este un roman de aventuri de Jules Verne, apărut între 1 ianuarie și 15 decembrie 1878, în Magasin d'éducation et de récréation, iar apoi în format mare în același an. El tratează problema sclaviei, în primul rând cea a comerțului cu sclavi, …
Jules Verne
20.000 de leghe sub mări este unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Jules Verne, apărut între 1869-1870. Opera a fost publicată inițial sub formă serializată în Magasin d'Éducation et de Récréation între 20 martie 1869 și 20 iunie 1870, primul volum fiind publicat în …
David Lindsay
„A Voyage to Arcturus” este un roman scris de scriitorul scoțian David Lindsay, publicat pentru prima oară în 1920. Acest roman combină fantezia, filozofia și științifico-fantasticul într-o explorare a naturii binelui și răului și a relației lor cu existența. Lucrarea a fost …
Mary Shelley
Frankenstein sau un Prometheus modern este un roman al scriitoarei britanice Mary Shelley, publicat prima oară în anul 1818. Se presupune că scriitoarea s-a inspirat la crearea monstrului din roman după numele cetății Frankenstein. Romanul relatează viața tânărului elvețian …
Immanuel Kant
Întemeierea metafizicii moravurilor, prima contribuție a lui Immanuel Kant la filosofia morală, argumentează pentru un fundament a priori a moralității. În vreme ce Critica rațiunii pure a pus bazele ideilor autorului de ordin metafizic și epistemologic, Întemeierea metafizicii …
John Keel
Profeţiile omului-molie este o carte din 1975, scrisă de John Keel.
Herta Müller
Animalul inimii este un roman scris de Herta Müller și publicat în 1993 de editura germană Rowohlt Verlag. Romanul portretizează patru tineri trăind sub regimul polițienesc totalitar din timpul dictaturii comuniste din România. Naratorul este o tânără femeie de etnie germană, la …
J. R. R. Tolkien
Aventurile lui Tom Bombadil este o colecție de poezii scrise de J. R. R. Tolkien și publicate în anul 1962. Cartea conține 16 poezii, dintre care doar două îl au ca erou pe Tom Bombadil, un personaj care este cunoscut pentru întâlnirea sa cu Frodo Baggins în "Frăția Inelului". …
Alan Moore
Lost Girls este un roman grafic scris de Alan Moore și desenat de Melinda Gebbie.
Jules Verne
Cele 500 de milioane ale Begumei este un roman de Jules Verne publicat în 1879 în "Bibliothèque d'éducation et de récréation". Așa cum s-a ulterior, romanul are la bază manuscrisul L'Héritage de Langevol al lui Paschal Grousset, un revoluționar corsican participant la Comuna din …
Isaac Asimov
Asimov's Mysteries, publicată în 1968, este o colecție de 14 povestiri scrise de Isaac Asimov, toate fiind mistere științifico-fantastice. Povestirile sunt toate publicate inițial în reviste în perioada 1954 - 1967. Patru povestiri ale colecției prezintă personajul Wendell Urth, …
Fredric Brown
Martians, Go Home este un roman științifico-fantastic, umoristic, de satiră socială scris de Fredric Brown și publicat prima oară în 1955. Cartea este o parodie a genului științifico-fantastic. Marțieni, duceți-vă acasă este ultimul sunet scos de umanitatea epuizată de omuleții …
Eric Flint
1634: The Ram Rebellion este un roman scris de Eric Flint, Virginia DeMarce și alții. A fost publicat inițial la 25 aprilie 2006 de către editura Baen. Este al șaptelea roman din seria 1632.
Melissa Muller
Das Mädchen Anne Frank. Die Biographie este o carte biografică despre Anne Frank, scrisă de Melissa Müller.
Carl von Clausewitz
Despre război este o carte de strategie militară scrisă de Carl von Clausewitz.
Eric Flint
1635: The Cannon Law este un roman scris de Eric Flint și Andrew Dennis. A fost lansat in 2006
Norman Spinrad
Visul de fier este o ucronie metaficțională scrisă de Norman Spinrad. Cartea conține o narațiune de sine stătătoare care spune o poveste într-o poveste. La suprafață, romanul prezintă o poveste science fiction pulp, post-apocaliptică deloc ieșită din comun, intitulată Stăpânul …
A. E. van Vogt
Odiseea navei Space Beagle este un roman space opera al scriitorului science fiction A. E. van Vogt. Romanul cuprinde trei povestiri mai vechi revizute, cărora li se adaugă o a patra, nepublicată anterior: "Black Destroyer" - prima povestire SF publicată de van Vogt, în numărul …
J. M. Barrie
Peter Pan și Wendy este un roman scris de către autoarea J.M. Barrie.
Heinrich von Kleist
Michael Kohlhaas este o nuvelă a autorului german Heinrich von Kleist.
Edgar Allan Poe
„Balerca de Amontillado”, tradus în unele versiuni mai noi și ca „Butoiul de Amontillado”, este o povestire a scriitorului american Edgar Allan Poe. Ea a fost publicată în numărul din noiembrie 1846 al revistei Godey's Lady's Book. Povestirea se petrece într-un oraș neprecizat …
Donald E. Knuth
„Arta programării calculatoarelor”, în engleză în original: "The Art of Computer Programming", este una dintre cele mai faimoase cărți din domeniul informaticii, scrisă de Donald E. Knuth, carte ce se ocupă de toate genurile de algoritmi cu demonstrații matematice riguroase. Din …
Poul Anderson
Povara cunoașterii este un roman science fiction scris de Poul Anderson, serializat inițial în 1953 în Space Science Fiction. Anderson a declarat că o poate considera printre cele mai bune cinci cărți ale sale Romanul reprezintă una dintre multele opere science fiction scrise în …
Bram Stoker
Dracula este titlul unui roman scris în anul 1897 de autorul irlandez Bram Stoker. Personajul principal al romanului este contele Dracula, devenit unul dintre cei mai renumiți vampiri din literatură. Bram Stoker l-a folosit pe Vlad Țepeș ca sursă de inspirație pentru romanul …
Jules Verne
Stăpânul Lumii este un roman de Jules Verne apărut în 1904. A fost publicat mai întâi în foileton în Magasin d'Éducation et de Récréation, între 1 iulie și 15 decembrie 1904, apoi în volum, pe data de 10 noiembrie a aceluiași an. Este una dintre operele mai puțin importante ale …
Charles Dickens
Colind de Crăciun este o nuvelă scrisă de autorul englez Charles Dickens despre un om morocănos și mizantrop și despre transformarea suferită de el după ce primește vizita a patru fantome în ajunul Crăciunului. Cartea a fost publicată pentru prima oară la 19 decembrie 1843 cu …
Jules Verne
Raza verde este un roman scris de Jules Verne, serializat inițial în Le Temps între 17 mai și 23 iunie 1882 și publicat ulterior în volum pe 24 iulie același an. Titlul și acțiunea romanului au la bază fenomenul optic eponim.
Stephen King
Cadavrul este o povestire de Stephen King. Este inclusă în colecția Anotimpuri diferite, a doua colecție de povestiri a lui King.
Susan Cain
Liniște! Puterea introvertiților într-o lume asurzitoare este o carte de non-ficțiune din 2012, scrisă de Susan Cain.
Robert Dimery
1001 de albume de ascultat într-o viață este o antologie a albumelor considerate drept cele mai reprezentative din ultimii 50 de ani. Cartea e editată de Robert Dimery. Antologia a fost alcătuită de nouăzeci de critici muzicali și e prefațată de Michael Lyodon, membru fondator …
Jack London
Chemarea străbunilor este un roman de Jack London publicat în 1903.
Charles Perrault
"Motanul încălțat" este un basm răspândit în Europa despre un motan neobișnuit. El este personaj în poveștile din Europa, cele mai cunoscute fiind cele culese de către Charles Perrault în 1697 din Contes de ma mère l'Oye sub numele de Le Maistre Chat ou le Chat botté "Jupânul …
Richelle Mead
Bloodlines este primul roman din seria Bloodlines scrisă de Richelle Mead. Cartea este narată de Alchimista Sydney Sage și acțiunea are loc după elementele din Sacrificiu final. A fost publicată de editura Razorbill în 23 august 2011. Sydney a pierdut încrederea Alchimiștilor …
Jules Verne
Ocolul Pământului în 80 de zile este un roman clasic de aventuri scris de Jules Verne, publicat pentru prima dată sub formă de serial în Le Temps, între 6 noiembrie și 22 decembrie 1872 și publicat în volum în 1873. În poveste, londonezul Phileas Fogg, care și-a angajat recent …
Galileo Galilei
Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii a fost o carte scrisă în 1632 de Galileo Galilei în care a comparat sistemul copernican cu cel tradițional ptolemaic. A fost tradusă în latină cu titlul Systema cosmicum în 1635 de Matthias Bernegger. Cartea a fost dedicată …
Johann Wolfgang von Goethe
Ifigenia în Taurida este o piesă scrisă de Johann Wolfgang von Goethe.
Maurice Leblanc
Arsène Lupin și enigma acului scobit este un roman al scriitorului francez Maurice Leblanc, care prezintă aventurile lui Arsène Lupin, gentleman-spărgător. El a fost publicat inițial sub formă de foileton în revista Je sais tout și apoi în volum în iunie 1909. Acest roman …
Melissa de la Cruz
Witches of East End este un roman din 2011 al scriitoarei Melissa de la Cruz.
Frank Herbert
Mântuitorul Dunei este un roman science fiction al scriitorului Frank Herbert, al doilea dintr-o serie de șase romane. Inițial a fost serializat în revista Galaxy în 1969. Ediția americană și cea britanică au prologuri diferite, care rezumă evenimentele precedentului roman. …
Herbert George Wells
Când se va trezi Cel-care-doarme este un roman din 1899/1910 scris/revizuit de H. G. Wells. Versiunea/povestirea When the Sleeper Wakes din 1899 a fost revizuită în 1910 sub denumirea The Sleeper Awakes.
Joseph Delaney
Sacrificiul Vraciului este a șasea carte din Cronicile Wardstone de Joseph Delaney. Prima datorie a lui Tom, ca ucenic al Vraciului, este sǎ apere Comitatul de Întuneric, dar acum mama are nevoie de ajutorul lui în țara ei natală, Grecia. Una dintre cele mai periculoase din …
Guillaume Apollinaire
Cele unsprezece mii de vergi se numește un roman erotic scris de Guillaume Apollinaire și publicat în 1907. La prima sa ediție, romanul a fost semnat cu inițialele autorului.
Louisa May Alcott
Cele patru fiice ale doctorului March sau Micuțele doamne este un roman de Louisa May Alcott.
Ann Brashares
Frăţia Pantalonilor Călători este un roman al scriitoarei Ann Brashares.
Donald E. Knuth
„Arta programării calculatoarelor”, în engleză în original: "The Art of Computer Programming", este una dintre cele mai faimoase cărți din domeniul informaticii, scrisă de Donald E. Knuth, carte ce se ocupă de toate genurile de algoritmi cu demonstrații matematice riguroase. Din …
Isaac Asimov
Băiețelul cel urât este o povestire science fiction scrisă de Isaac Asimov și apărută în 1958. Ulterior, ea a fost extinsă la dimensiunea unui roman de Robert Silverberg, publicat în 1992. Povestirea a apărut pentru prima dată în numărul din septembrie 1958 al revistei Galaxy …
Jerry Pournelle
King David's Spaceship este un roman science-fiction scris de autorul american Jerry Pournelle. Acesta a fost publicat inițial în 1980 și face parte din seria CoDominium. O altă versiune a apărut într-o serie de trei părți în revista Analog Science Fiction and Fact sub denumirea …
Pittacus Lore
Puterea celor șase este un roman științifico-fantastic pentru tineri scris de Pittacus Lore. Cartea a fost publicată de HarperCollins pe 3 august 2010.
Thomas Hardy
Primarul din Casterbridge este un roman scris de Thomas Hardy și publicat în 1886.
Jules Verne
Sfinxul ghețarilor este un roman de Jules Verne, serializat între 1 ianuarie și 15 decembrie 1897 în Magasin d'Éducation et de Récréation și apărut în volum pe 22 noiembrie. Cartea reprezintă continuarea romanului lui Edgar Allan Poe Aventurile lui Arthur Gordon Pym, publicat în …
Prosper Mérimée
Carmen este o nuvelă realistă de Prosper Mérimée, apărută în 1845 în revista Revue des deux Mondes și, ulterior, publicată de Michel Lévy frères în 1846. Nuvela a devenit foarte populară după ce a fost adaptată sub formă de libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy în 1875 …
Margaret Mitchell
Pe aripile vântului, publicat pentru prima oară în mai 1936, este un roman de dragoste/istoric scris de autoarea Margaret Mitchell, care a câștigat pentru acest roman Premiul Pulitzer în anul 1937. În România a fost publicat în anul 1970 de Editura Univers în colecția Romanul …
Philip José Farmer
Dayworld este un roman science fiction, primul din trilogia Dayworld scrisă de Philip José Farmer. Acțiunea se petrece într-un viitor distopic, în care criza suprapoluării este rezolvată prin obligativitatea fiecărui om de a trăi doar o zi pe săptămână.
Bruce Sterling
Schismatrix este un roman științifico-fantastic de Bruce Sterling, publicat în 1985. Este considerat unul dintre cele mai vechi și importante lucrări scrise în genul cyberpunk. A fost nominalizat pentru premiul Nebula în același an la categoria „Cel mai bun roman”.
Joseph Pistone
Donnie Brasco: My Undercover Life in the Mafia este o carte autobiografică scrisă de Joseph D. Pistone și publicată în 1988.
Pierre Beaumarchais
Nunta lui Figaro este o piesă de teatru scrisă în 1778 de Pierre Beaumarchais.