The most popular books in Romanian; Moldavian; Moldovan
from 1601 to 1800

What books are currently the most popular and which are the all time classics? Here we present you with a mixture of those two criteria. We update this list once a month.

1601. Fantoma de la operă

Gaston Leroux

Fantoma Operei este un roman al scriitorului francez Gaston Leroux apărut în 1910. Principalele personaje din roman sunt Christine Daae - o tânără cântăreață suedeză, Erik - posibil o fantomă care trăiește în catacombele clădirii operei și o iubește pe Christine, Raoul - un …

1602. Henric al VI-lea

William Shakespeare

Henric al VI-lea este o piesă istorică în trei părți scrisă de William Shakespeare și care descrie viața lui Henric al VI-lea al Angliei.

1603. Vrăjitorul din Linn

A. E. van Vogt

Vrăjitorul din Linn este un roman științifico-fantastic scris de A. E. van Vogt ca un sequel al romanului Imperiul atomului. Romanul a fost inițial serializat în revista Astounding Science Fiction. A fost prima oară publicat sub formă de carte în 1961 în limba germană ca Der …

1604. Putere fără glorie

Frank Hardy

Putere fără glorie este un roman scris în anul 1950 de autorul australian Frank Hardy, roman care prin anii 1970 a fost ecranizat de Australian Broadcasting Corporation, el fiind transmis ca serial și de televiziunea română.

1606. Mașina eternității

Mark Clifton

Mașina eternității este un roman science fiction al cuplului de autori Mark Clifton și Frank Riley. Romanul a apărut inițial în 1954, sub forma unui serial în patru părți, în revista Astounding Science Fiction. În 1955, cartea a primit premiul Hugo pentru cel mai bun …

1608. Masca lui Loki

Roger Zelazny

Masca lui Loki este un roman științifico-fantastic din 1990 scris de Roger Zelazny împreună cu Thomas T. Thomas. Acțiunea romanului are loc simultan în două epoci: una a războaielor sfinte a cavalerilor creștini contra sarazinilor și alta în secolul al XXI-lea. Roger Zelazny s-a …

1609. Incognito: The Secret Lives of the Brain

David Eagleman

Incognito: The Secret Lives of the Brain este o carte scrisă de David Eagleman.

1611. Colind de Crăciun

Charles Dickens

Colind de Crăciun este o nuvelă scrisă de autorul englez Charles Dickens despre un om morocănos și mizantrop și despre transformarea suferită de el după ce primește vizita a patru fantome în ajunul Crăciunului. Cartea a fost publicată pentru prima oară la 19 decembrie 1843 cu …

1612. Făuritor de univers

A. E. van Vogt

Făuritor de univers este un roman science fiction al scriitorului american A. E. van Vogt. Acțiunea lui se petrece peste 400 de ani, personajul principal fiind Morton Cargill, un ofițer în armata SUA care a participat la Războiul din Corea.

1614. Vânătorul de jaguari

Lucius Shepard

Vânătorul de jaguari este o culegere de povestiri science fiction și horror a scriitorului american Lucius Shepard. A fost prima lui carte publicată de Arkham House, având un tiraj de 3.194 de exemplare. Povestirile au apărut inițial în Isaac Asimov's Science Fiction Magazine, …

1615. Sfârșitul non-A

A. E. van Vogt

Sfârșitul non-A, scris de obicei Ā Three, este un roman science fiction scris de A. E. van Vogt. Încorporează concepte din semantica generală a lui Alfred Korzybski și face referire la logica non-aristotelian. Romanul continuă aventurile lui Gilbert Gosseyn din Lumea non-A și …

1616. Poveste despre două orașe

Charles Dickens

Poveste despre două orașe este un roman din 1859 scris de Charles Dickens. Romanul are acțiunea în Londra și Paris înainte de Revoluția Franceză. Cu peste 200 milioane de copii vâdute, se află pe locul întâi în lista celor mai bine vândute cărți.

1618. Taras Bulba

Nikolai Gogol

Taras Bulba este un roman istoric publicat în anul 1835 de scriitorul rus Nikolai Gogol. El prezintă povestea romanțată a unui bătrân cazac zaporojean, Taras Bulba, și a celor doi fii ai săi, Andrii și Ostap.

1622. Cele patru fiice ale doctorului March

Louisa May Alcott

Cele patru fiice ale doctorului March sau Micuțele doamne este un roman de Louisa May Alcott.

1623. Ocolul Pământului în 80 de zile

Jules Verne

Ocolul Pământului în 80 de zile este un roman clasic de aventuri scris de Jules Verne, publicat pentru prima dată sub formă de serial în Le Temps, între 6 noiembrie și 22 decembrie 1872 și publicat în volum în 1873. În poveste, londonezul Phileas Fogg, care și-a angajat recent …

1625. Perioada Campbell

Isaac Asimov

Perioada Campbell este o antologie de povestiri science fiction aparținând lui Isaac Asimov. Ea cuprinde texte scrise în perioada de început a carierei literare a autorului, când acesta a fost îndrumat de John W. Campbell, care l-a publicat și promovat în cadrul revistei sale …

1628. Autobiografia lui Benjamin Franklin

Benjamin Franklin

Autobiografia lui Benjamin Franklin conţine memoriile lui Benjamin Franklin despre propria viaţă şi a fost publicată în 1791.

1629. Un oraș plutitor

Jules Verne

Un oraș plutitor este un roman de Jules Verne, publicat inițial în Journal des Débats între 9 august și 6 septembrie 1870 și apărut ulterior în volum pe 17 iulie 1871.

1632. Dracula

Bram Stoker

Dracula este titlul unui roman scris în anul 1897 de autorul irlandez Bram Stoker. Personajul principal al romanului este contele Dracula, devenit unul dintre cei mai renumiți vampiri din literatură. Bram Stoker l-a folosit pe Vlad Țepeș ca sursă de inspirație pentru romanul …

1633. Prin foc și sabie

Henryk Sienkiewicz

Prin foc și sabie este un roman istoric al scriitorului polonez Henryk Sienkiewicz, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Împreună cu Potopul și Pan Wołodyjowski face parte din așa numita Trilogie, o serie de trei romane inspirate din istoria Poloniei.

1634. Zburători de noapte

George R. R. Martin

Povestirea "Zburătorii nopții" a fost ecranizată de Vista Films, în regia lui Robert Collector, cu un scenariu de Robert Jaffe. Filmul Nightflyers a fost lansat pe 23 octombrie 1987, avându-i în distribuție pe Catherine Mary Stewart, Michael Praed și John Standing. Majoritatea …

1635. Pilotul de pe Dunăre

Jules Verne

Pilotul de pe Dunăre este un roman scris de Jules Verne, publicat pentru prima dată în 1908 de Editura Hetzel. Este vorba de un roman postum al lui Jules Verne, al cărui titlu original dat de autor era "Le beau Danube jaune", cu referire la valsul lui Strauss, și pe care fiul …

1637. Arena sumbră

Mario Puzo

Arena sumbră este primul roman scris de autorul italo-american Mario Puzo, publicat prima oară în 1955. Cartea prezintă povestea lui Walter Mosca, un american veteran al celui de-al doilea război mondial care se reîntoarce în Germania după iubita sa, Hella. Romanul arată viața …

1638. Avuția națiunilor

Adam Smith

Avuția națiunilor, cercetare asupra naturii și cauzelor ei este opera principală a economistului și filozofului scoțian Adam Smith.

1639. Casa veșniciei

A. E. van Vogt

Casa veșniciei este un roman științifico-fantastic de A. E. van Vogt, prima oară publicat în 1950. A mai fost publicat și sub titlurile The Mating Cry și The Undercover Aliens. În România, a apărut la editura Vremea în 1993, în traducerea Dianei Stanciu.

1640. Semnul Lupului

edited by Frederik Pohl

Semnul Lupului, titlu original Wolfbane, este un roman științifico-fantastic din 1959 scris de Frederik Pohl și C. M. Kornbluth. Înainte de publicarea ca roman, a fost serializat în revista Galaxy în 1957, cu ilustrații de Wally Wood. Damon Knight a ales acest roman în lista …

1642. The Influence of Sea Power upon History

A. T. Mahan

The Influence of Sea Power Upon History: 1660–1783 este o carte scrisă de către Alfred Thayer Mahan în anul 1890 despre istoria confruntărilor navale. Cartea detaliază rolul puterii navale în secolul al XVII-lea și secolul al XVIII-lea, și discută diverși factori necesari pentru …

1643. After Worlds Collide

Philip Wylie

After Worlds Collide a fost o continuare a romanului științifico-fantastic din 1933, When Worlds Collide, ambele romane au fost scrise de Philip Gordon Wylie și Edwin Balmer. After Worlds Collide a apărut pentru prima oară într-o serie de șase părți în revista Blue Book. After …

1645. Comoara din insulă

Robert Louis Stevenson

Comoara din insulă este un roman de Robert Louis Stevenson care relatează întâmplările unui băiat de cincisprezece ani, un grup de marinari și o bandă de pirați care încearcă să găsească o comoară. Prima apariție a romanului a fost în 1883, sub numele de The Sea-Cook. Influența …

1646. Mândrie și prejudecată

Jane Austen

Mândrie și prejudecată este unul dintre cele mai celebre romane scrise de Jane Austen. Publicat la 28 ianuarie 1813, este al doilea roman al autoarei. Într-un eseu publicat în 1954, Maugham l-a considerat unul dintre cele mai bune zece romane din lume.

1647. Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde

Robert Louis Stevenson

Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde este un roman al scriitorului scoțian Robert Louis Stevenson, publicat pentru prima dată în 1886.

1648. Vril

Edward Bulwer-Lytton

Vril este un cuvânt tibetan, însoțit și de un simbol grafic. Poate fi tradus ca forța vieții, forța vitală, sau energie vitală, dar și ca vibrație. Forța vieții, care guvernează atât existența umană, cât și pe cea animală, este o reprezentare inferioară a energiei denumite Vril. …

1649. Război și pace

Lev Tolstoi

Război și pace este un roman scris de Lev Nikolaevici Tolstoi, publicat pentru prima dată între anii 1865-1869. Concentrându-se asupra membrilor a două familii importante, Bolkonski și Rostov, „Război și pace” folosește istoriile lor individuale pentru a portretiza Rusia în …

1651. Litera stacojie

Nathaniel Hawthorne

Litera stacojie este un roman scris de Nathaniel Hawthorne. Este considerat magnum opusul lui Hawthorne. Situat în decorul din Boston-ul puritan, în secolul al XVII-lea, redă povestea d-nei Hester Prynne, care naște un copil după ce a comis adulter și se chinuie să ducă o viață …

1652. Mândrie și prejudecată

Jane Austen

Mândrie și prejudecată este unul dintre cele mai celebre romane scrise de Jane Austen. Publicat la 28 ianuarie 1813, este al doilea roman al autoarei. Într-un eseu publicat în 1954, Maugham l-a considerat unul dintre cele mai bune zece romane din lume.

1653. Satul aerian

Jules Verne

Satul aerian este un roman scris de Jules Verne între 29 ianuarie și 30 aprilie 1896 și publicat în foileton între 1 ianuarie și 15 iunie 1901 sub titlul La Grande forêt în Magasin d'Éducation et de Récréation.

1654. Insula misterioasă

Jules Verne

Insula misterioasă este un roman de Jules Verne, reprezentând o continuare a cărților Douăzeci de mii de leghe sub mări și Copiii căpitanului Grant. Opera a fost publicată pentru prima dată în foileton în Magasin d'Éducation et de Récréation între 1 ianuarie 1874 și 15 decembrie …

1655. Portretul lui Dorian Gray

Oscar Wilde

Portretul lui Dorian Gray este un roman scris de Oscar Wilde. Cartea, singurul roman terminat al lui Oscar Wilde, este astăzi una din cele mai cunoscute opere ale sale. Publicat prima dată în 1890 în revista Lippincott's, Portretul lui Dorian Gray a fost republicat în 1891, …

1656. O călătorie spre centrul Pământului

Jules Verne

O călătorie spre centrul Pământului este un roman scris de Jules Verne din seria Călătorii extraordinare și publicat în 1864. Apărut inițial în format in-18 pe 25 noiembrie 1864, a fost reeditat în format in octavo pe 13 mai 1867. Textul din 1867 diferă de cel din 1864, având …

1657. Dragonflight

Anne McCaffrey

Dragonflight este un roman științifico-fantastic de Anne McCaffrey din 1968 care a fost prima oară publicat în revista americană Analog Science Fiction and Fact. Este primul roman din lunga serie Dragonriders of Pern. Prima parte, "Weyr Search", a fost povestirea de pe coperta …

1658. Miau

Benito Pérez Galdós

Miau este o carte scrisă de Benito Pérez Galdós publicată în 1888.

1664. Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace

Stephen Covey

Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace este o carte scrisă de Stephen R. Covey, publicată în 1989.

1668. Avuția națiunilor

Adam Smith

Avuția națiunilor, cercetare asupra naturii și cauzelor ei este opera principală a economistului și filozofului scoțian Adam Smith.

1669. Portocala mecanică

Anthony Burgess

Portocala mecanică este un roman distopic scris de Anthony Burgess, publicat în 1962.

1671. Maitreyi

Mircea Eliade

Maitreyi este un roman erotic, al experienței, scris de Mircea Eliade. A fost publicat pentru prima oară în 1933 și s-a bucurat de popularitate în întreaga lume, fiind tradus în mai multe limbi: franceză, engleză, italiană, germană, spaniolă, catalană, esperanto etc.

1672. The MLA Style Manual and Guide to Scholarly …

Achert & Gibaldi

The MLA style manual and guide to scholarly publishing este a treia ediție a cărții The MLA Style Manual, publicată pentru prima oară în 1985.

1673. Ținutul blănurilor

Jules Verne

Ținutul blănurilor este un roman scris de Jules Verne în 1873. El a fost serializat în Magasin d'Éducation et de Récréation între 20 septembrie 1872 și 15 decembrie 1873, fiind publicat în volum pe 13 noiembrie 1873.

1674. Cancelarul

Jules Verne

Cancelarul este un roman al lui Jules Verne, scris în perioada 1870–1874. Romanul a apărut pentru prima dată în 1874 sub formă de foileton în Le Temps, apoi sub forma unei cărți ilustrate de Édouard Riou în 1875. Romanul - unul dintre cele mai puțin cunoscute ale lui Jules Verne …

1675. Culoarea magiei

Terry Pratchett

Culoarea magiei este un roman fantasy umoristic al scriitorului Terry Pratchett, primul din seria Lumea Disc. Pratchett l-a descris ca fiind "o încercare de a face pentru universul fantasy ceea ce Șei în flăcări a făcut pentru genul western."

1676. Death Comes to Pemberley

P.D. James

Death Comes to Pemberley este un roman britanic scris de P.D. James, o continuare a romanului lui Jane Austen - Mândrie și prejudecată.

1678. Tales from Planet Earth

Arthur C. Clarke

Tales From Planet Earth este o colecție de povestiri științifico-fantastice scrise de Arthur C. Clarke și publicată în 1990 de Bantam Books.

1681. Mandela: The Authorised Biography

Anthony Sampson

Mandela: The Authorised Biography este un studiu despre Nelson Mandela, scris de către Anthony Sampson.

1682. Dracula

Bram Stoker

Dracula este titlul unui roman scris în anul 1897 de autorul irlandez Bram Stoker. Personajul principal al romanului este contele Dracula, devenit unul dintre cei mai renumiți vampiri din literatură. Bram Stoker l-a folosit pe Vlad Țepeș ca sursă de inspirație pentru romanul …

1683. Flatland

Edwin Abbott

Ținutul plan, titlu original Flatland: A Romance of Many Dimensions, este o nuvelă satirică din 1884 scrisă de Edwin Abbott Abbott. Flatterland de Ian Stewart și Sphereland de Dionys Burger sunt continuările nuvelei Flatland. Mai multe filme au fost realizate după această …

1685. Quest for the Future

A. E. van Vogt

Quest for the future este un roman științifico-fantastic scris de A. E. van Vogt care a fost publicat prima oară în 1970 de către editura Ace.

1686. Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde

Robert Louis Stevenson

Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde este un roman al scriitorului scoțian Robert Louis Stevenson, publicat pentru prima dată în 1886.

1687. Aventurile lui Tom Sawyer

Mark Twain

Aventurile lui Tom Sawyer este un roman scris de Mark Twain și apărut în anul 1876. Este o lucrare considerată ca literatură pentru copii, dar este citit cu plăcere și de unii adulți. Din cauza jargonului folosit de autor, romanul după publicație inițial a fost pus în America pe …

1688. Solarienii

Norman Spinrad

Solarienii este un roman science fiction, fiind prima carte publicată de scriitorul Norman Spinrad. Spre deosebire de controversatele opere ulterioare, acesta este un space opera clasic, cu bătălii spațiale, călătorii cu viteze superluminice și dușmani extratereștri, duglaarii. …

1689. Hobbitul

J. R. R. Tolkien

Hobbitul este un roman de fantezie pentru copii scris de J. R. R. Tolkien. A fost publicat pe 21 septembrie 1937, primind multe aprecieri, fiind nominalizat pentru medalia Carnegie și primind un premiu de la New York Herald Tribune pentru cea mai bună carte de ficțiune pentru …

1690. Charmides

Platon

Charmides este un dialog scris de Platon.

1694. Avuția națiunilor

Adam Smith

Avuția națiunilor, cercetare asupra naturii și cauzelor ei este opera principală a economistului și filozofului scoțian Adam Smith.

1695. Comoara din insulă

Robert Louis Stevenson

Comoara din insulă este un roman de Robert Louis Stevenson care relatează întâmplările unui băiat de cincisprezece ani, un grup de marinari și o bandă de pirați care încearcă să găsească o comoară. Prima apariție a romanului a fost în 1883, sub numele de The Sea-Cook. Influența …

1696. Mathias Sandorf

Jules Verne

Mathias Sandorf este un roman de Jules Verne apărut în 1885. Înaintea publicării în volum pe 19 noiembrie, opera a fost difuzată sub formă de foileton în Le Temps între 16 iunie și 20 septembrie 1885. Ea îi este dedicată postum lui Alexandre Dumas tatăl, cel care a scris Contele …

1697. Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde

Robert Louis Stevenson

Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde este un roman al scriitorului scoțian Robert Louis Stevenson, publicat pentru prima dată în 1886.

1700. Ultima licornă

Peter Beagle

Ultima licornă este un roman fantasy scris de Peter S. Beagle. El prezintă povestea unui unicorn care crede că este ultimul din neamul său și pleacă să descopere ce s-a întâmplat cu ceilalți. Cartea s-a vândut în peste cinci milioane de exemplare la nivel mondial de la …

1701. Arhipelagul Gulag

Aleksandr Soljenițîn

Arhipelagul Gulag este o carte scrisă de Aleksandr Soljenițîn, care tratează subiectul sistemului de lagăre de concentrare și muncă silnică sovietic. Este o narațiune complexă bazată pe mărturiile martorilor oculari și pe surse primare de documentare, precum și pe propriile …

1703. Rătăcitori printre stele

A. E. van Vogt

Rătăcitori printre stele este un roman științifico-fantastic scris de A. E. van Vogt care a fost publicat prima oară în 1965. Romanul se bazează pe trei povestiri: Centarus II, prima oară publicată în Astounding Science-Fiction, 1947 Rogue Ship, prima oară publicată în Super …

1705. Anotimpuri diferite

Stephen King

Anotimpuri diferite este o colecție de patru nuvele scrise de Stephen King. Nuvelele fac parte din categoria scrierilor de groază caracteristice lui King.

1711. Război și pace

Lev Tolstoi

Război și pace este un roman scris de Lev Nikolaevici Tolstoi, publicat pentru prima dată între anii 1865-1869. Concentrându-se asupra membrilor a două familii importante, Bolkonski și Rostov, „Război și pace” folosește istoriile lor individuale pentru a portretiza Rusia în …

1712. Mânuitorii de zombi

Robert A. Heinlein

Mânuitorii de zombi este un roman științifico-fantastic de Robert A. Heinlein în care agenți secreți americani se luptă cu invadatori sub formă de paraziți veniți din spațiul cosmic. Romanul a apărut inițial ca foileton în paginile revistei Galaxy Science Fiction. Tematic, …

1715. Șoareci și oameni

John Steinbeck

Șoareci și oameni este o nuvelă realistă de John Steinbeck, apărută în 1937. Alături de Fructele mâniei este unul dintre cele mai cunoscute opere ale scriitorului.

1717. Dracula

Bram Stoker

Dracula este titlul unui roman scris în anul 1897 de autorul irlandez Bram Stoker. Personajul principal al romanului este contele Dracula, devenit unul dintre cei mai renumiți vampiri din literatură. Bram Stoker l-a folosit pe Vlad Țepeș ca sursă de inspirație pentru romanul …

1718. Timpuri nenumărate

John Brunner

Timpuri nenumărate este o culegere care cuprinde trei povestiri de istorie alternativă ale lui John Brunner, adunate laolaltă și revizuite pentru a avea consistența unui roman.

1719. Cor Serpentis

Ivan Efremov

Cor Serpentis este o povestire științifico-fantastică din 1958 creată de scriitorul și paleontologul sovietic Ivan Antonovici Efremov.

1720. Minunatul Orinoco

Jules Verne

Minunatul Orinoco este un roman scris de Jules Verne, publicat în Magasin d'Éducation et de Récréation între 1 ianuarie și 15 decembrie 1898, apoi în volum pe 24 noiembrie același an.

1722. The Monkey's Paw

W. W. Jacobs

The Monkey's Paw este o carte scrisă de W. W. Jacobs, publicată pentru prima oară în 1902.

1723. Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde

Robert Louis Stevenson

Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde este un roman al scriitorului scoțian Robert Louis Stevenson, publicat pentru prima dată în 1886.

1724. Aventurile lui Tom Sawyer

Mark Twain

Aventurile lui Tom Sawyer este un roman scris de Mark Twain și apărut în anul 1876. Este o lucrare considerată ca literatură pentru copii, dar este citit cu plăcere și de unii adulți. Din cauza jargonului folosit de autor, romanul după publicație inițial a fost pus în America pe …

1725. Poveste de iubire

Erich Segal

Love Story este un roman adaptat de Erich Segal în 1970 după scenariul său pentru filmul omonim. Cartea a fost tradusă în limba română la Editura Univers.

1726. Iubiri dificile

Italo Calvino

Iubiri dificile este o antologie de povestiri de Italo Calvino publicată în 1970. Dacă Iubiri dificile sunt, în cea mai mare parte, proze despre un bărbat și o femeie care nu reușesc să comunice, autorul identifică în acest eșec nu numai un motiv de disperare, ci și un element …

1730. Prăbușirea Casei Usher

Edgar Allan Poe

Prăbușirea Casei Usher este o povestire a scriitorului american Edgar Allan Poe, care a fost publicată pentru prima dată în 1839.

1732. Children of Tomorrow

A. E. van Vogt

Children of Tomorrow este un roman științifico-fantastic din 1970 scris de autorul american A. E. van Vogt.

1733. Frații Kip

Jules Verne

Frații Kip este un roman de Jules Verne apărut inițial în Le Magasin d'éducation et de récréation între 1 ianuarie și 15 decembrie 1902, apoi în volum pe 20 noiembrie același an.

1734. Poarta

Philip José Farmer

Poarta este un roman science fiction scris de Philip José Farmer.

1735. Aventurile lui Huckleberry Finn

Mark Twain

Aventurile lui Huckleberry Finn este un roman scris de Mark Twain. A apărut mai întâi în Anglia, apoi în Statele Unite.

1738. Insula misterioasă

Jules Verne

Insula misterioasă este un roman de Jules Verne, reprezentând o continuare a cărților Douăzeci de mii de leghe sub mări și Copiii căpitanului Grant. Opera a fost publicată pentru prima dată în foileton în Magasin d'Éducation et de Récréation între 1 ianuarie 1874 și 15 decembrie …

1740. Călătoriile lui Gulliver

Jonathan Swift

Călătoriile lui Gulliver engleză Gulliver's Travels este un roman în patru părți, capodoperă a scriitorului anglo-irlandez Jonathan Swift, scris sub pseudonimul de Dr. Lemuel Gulliver, în care fantezia autorului se împletește cu o aspră satiră socială. Editorul cărții a publicat …

1743. Arta războiului

Sun Tzu

Arta războiului este o carte scrisă de către generalul chinez Sun Tzu în secolul al VI-lea î.Hr. despre tactici și strategii militare. Are 13 capitole. Este esența războiului psihologic utilizat în special în Războiul din Vietnam sau în cel al Indochinei.

1746. Jurassic Park

Michael Crichton

Jurassic Park este un roman științifico-fantastic scris de Michael Crichton.

1747. Cartea Junglei

Rudyard Kipling

Cartea junglei este o culegere de povestiri scrise de renumitul autor Rudyard Kipling, în perioada în care a trăit în Vermont. Toate povestirile fuseseră publicate anterior în reviste între anii 1893-1894. Cea mai cunoscută parte cuprinde trei povestiri despre aventurile unui …

1748. Orașul și stelele

Arthur C. Clarke

Orașul și stelele este un roman science fiction de Arthur C. Clarke. Romanul este o versiune extinsă și revizuită a nuvelei sale Against the Fall of Night, publicată în 1948 în revista Startling Stories. Versiunea prezentă în roman diferă în detalii față de nuvelă, aceasta din …

1749. Vrăjitorul din Oz

Lyman Frank Baum

Vrăjitorul din Oz este un roman pentru copii scris de autorul L. Frank Baum având ilustrații originale de W. W. Denslow. A apărut prima oară la editura George M. Hill Company din Chicago la 17 mai 1900, fiind retipărită de nenumărate ori, în engleză mai ales sub titlul The …

1752. Mântuitorul Dunei

Frank Herbert

Mântuitorul Dunei este un roman science fiction al scriitorului Frank Herbert, al doilea dintr-o serie de șase romane. Inițial a fost serializat în revista Galaxy în 1969. Ediția americană și cea britanică au prologuri diferite, care rezumă evenimentele precedentului roman. …

1754. Divanul occidental-oriental

Johann Wolfgang von Goethe

Divanul occidental-oriental este o o colecție de poeme lirice scrise de poetul german Johann Wolfgang von Goethe. El a fost inspirat de poetul iranian Hafez.

1758. Decameron

Giovanni Boccaccio

Decameronul este o colecție de o sută de nuvele, scrisă între 1349 și 1351 de Giovanni Boccaccio, un scriitor italian. Este o operă medievală alegorică, cunoscută pentru povestile sale despre iubire, care apare sub toate aspectele sale, de la punctul de vedere erotic până la cel …

1759. Alice în Țara Minunilor

Lewis Carroll

Alice în Țara Minunilor este o carte scrisă de autorul britanic Lewis Carroll în 1865.

1760. Casa cu aburi

Jules Verne

Casa cu aburi este un roman scris de Jules Verne în 1880. Precursos al stilului steampunk, romanul a fost inițial serializat în Magasin d'Éducation et de Récréation între 1 decembrie 1879 și 15 decembrie 1880, fiind publicat în volum pe 15 noiembrie 1880.

1761. Dracula

Bram Stoker

Dracula este titlul unui roman scris în anul 1897 de autorul irlandez Bram Stoker. Personajul principal al romanului este contele Dracula, devenit unul dintre cei mai renumiți vampiri din literatură. Bram Stoker l-a folosit pe Vlad Țepeș ca sursă de inspirație pentru romanul …

1762. Ligeia

Edgar Allan Poe

„Ligeia” este o povestire timpurie a scriitorului american Edgar Allan Poe, care a fost publicată pentru prima dată în 1838. Povestirea se referă la un narator nenumit și la soția sa Ligeia, o femeie frumoasă și inteligentă cu părul de culoarea penei corbului. Ea se …

1763. Război și pace

Lev Tolstoi

Război și pace este un roman scris de Lev Nikolaevici Tolstoi, publicat pentru prima dată între anii 1865-1869. Concentrându-se asupra membrilor a două familii importante, Bolkonski și Rostov, „Război și pace” folosește istoriile lor individuale pentru a portretiza Rusia în …

1764. Frankenstein

Mary Shelley

Frankenstein sau un Prometheus modern este un roman al scriitoarei britanice Mary Shelley, publicat prima oară în anul 1818. Se presupune că scriitoarea s-a inspirat la crearea monstrului din roman după numele cetății Frankenstein. Romanul relatează viața tânărului elvețian …

1765. Gărzi! Gărzi!

Terry Pratchett

Gărzi! Gărzi! este al optulea roman al seriei Lumea Disc, creată de Terry Pratchett. Este primul roman care se ocupă de Garda Orașului, iar acțiunea lui a stat la baza jocului Discworld.

1768. Apocalipsa

Stephen King

Apocalipsa este un roman de groază științifico-fantastic postapocaliptic scris de autorul american Stephen King.

1770. Wastelands: Stories of the Apocalypse

Stephen King

Wastelands: Stories of the Apocalypse este o antologie de ficțiune post-apocaliptică publicată de Night Shade Books în ianuarie 2008, editată de John Joseph Adams. Antologia include 22 de povestiri, plus o introducere a editorului. Potrivit site-ului oficial al antologiei, …

1772. Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde

Robert Louis Stevenson

Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde este un roman al scriitorului scoțian Robert Louis Stevenson, publicat pentru prima dată în 1886.

1773. Eragon

Christopher Paolini

Eragon este un roman fantasy scris de Christopher Paolini, fiind primul volum din Ciclul Moștenirea a cărui acțiune se petrece în lumea fantastică Alagaësia. Paolini a început lucrul la roman la vârsta de 15 ani și, după ce a lucrat un an la manuscris, l-a rescris în anul care a …

1776. Sabia lui Shannara

Terry Brooks

Sabia lui Shannara este un roman epic fantastic din 1977 scris de autorul american de science-fiction Terry Brooks. Este prima carte din seria Original Shannara Trilogy și este urmată de romanele The Elfstones of Shannara și The Wishsong of Shannara. Inspirată de Stăpânul …

1777. Circul ororilor

Darren Shan

Circul ororilor este primul roman din Saga lui Darren Shan, scrisă de Darren Shan.

1778. Şifonierul, Leul şi Vrăjitoarea

Clive Staples Lewis

Şifonierul, Leul şi Vrăjitoarea este o carte scrisă de C. S. Lewis, publicată de Geoffrey Bles în 1950.

1780. Prinț și cerșetor

Mark Twain

Prinț și cerșetor este un roman de Mark Twain, publicat pentru prima oară în 1881 în Canada și ulterior, în 1882, în Statele Unite ale Americii. Această carte a fost prima încercare a lui Twain de a scrie ficțiune istorică. Acțiunea are loc în 1547, iar intriga se axează pe …

1781. Atlas Shrugged

Ayn Rand

Atlas Shrugged este un roman din 1957, scris de Ayn Rand.

1782. Stăpânul inelelor

J. R. R. Tolkien

Stăpânul inelelor este un roman de fantezie scris de universitarul și filologul englez J.R.R. Tolkien. Acțiunea volumului prezent este o continuare a Hobbitului. Cartea a fost scrisă în anii 1937 - 1949, iar partea sa esențială a fost creată în timpul celui de-al doilea război …

1784. Mașina timpului

H. G. Wells

Mașina timpului este un roman science fiction scris de H. G. Wells, publicat prima dată în 1895 și adaptată în cel puțin două filme omonime, două versiuni de televiziune și o serie de BD-uri. Indirect, a inspirat multe alte opere de ficțiune. Această narațiune de 32.000 de …

1785. Avuția națiunilor

Adam Smith

Avuția națiunilor, cercetare asupra naturii și cauzelor ei este opera principală a economistului și filozofului scoțian Adam Smith.

1786. Robinson Crusoe

Daniel Defoe

Robinson Crusoe este un roman scris de Daniel Defoe, publicat pentru prima dată în 1719 și este adesea considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Cartea este o autobiografie de ficțiune a presupusului autor, al cărui nume este omonim cu cel al titlului romanului, …

1787. Războiul elitelor

David Brin

Războiul elitelor este un roman science fiction de David Brin prima oară publicat în 1987. Este a treia carte din cele șase care au acțiunea stabilită în Uplift Universe - ro. Seria Uplift. Romanul a fost nominalizat pentru premiul Nebula pentru cel mai bun roman în 1987 și a …

1789. La răscruce de vânturi

Emily Brontë

La răscruce de vânturi este o carte scrisă de Emily Bronte și publicată in 1847. În roman este vorba de dragostea dintre doi tineri, Heathcliff și Catherine. Cei doi erau sortiți ca toată lumea să fie împotriva lor. Într-un eseu publicat în 1954, Maugham l-a considerat unul …

1791. The Pirate

Walter Scott

The Pirate este un roman scris de autorul scotian Walter Scot.

1792. Nicholas Nickleby

Charles Dickens

Nicholas Nickleby este un roman scris de scriitorul englez Charles Dickens. A fost al treilea roman publicat de scriitor, fiind publicată la o revistă în 20 de luni, din aprilie 1838 până în octombrie 1839. Romanul prezintă viața și aventurile lui Nicholas Nickleby, un băiat …

1793. Portret al artistului în tinerețe

James Joyce

Portret al artistului în tinerețe este o carte din 1916, scrisă de James Joyce.

1795. Doamna Dalloway

Virginia Woolf

Doamna Dalloway este un film regizat de Marleen Gorris și a apărut în 1998. Filmul este o adaptare de Eileen Atkins după romanul Doamna Dalloway de Virginia Woolf. În film se urmărește o parte din viața Clarissei Dalloway, și momentele în care ea ia deciziile cele mai importante …

1797. Shogun

James Clavell

Shogun este cel mai renumit roman al scriitorului James Clavell, publicat în anul 1975. El este primul roman a seriei de romane Saga Asiatică. Fiind foarte masiv cartea a devenit un bestseller, fiind tradus în numeroase limbi și ecranizat în anul 1980 într-un serial de …

1800. Atracția

S.J. Day

Atracția este un roman erotic din 2012 scris de Sylvia Day.



continue with book 1801 - 2000