The most popular books in Romanian; Moldavian; Moldovan
from 201 to 500

What books are currently the most popular and which are the all time classics? Here we present you with a mixture of those two criteria. We update this list once a month.

201. Maus

Art Spiegelman

Maus: Povestea unui supraviețuitor este un roman grafic de Art Spiegelman. Acesta prezintă memoriile tatălui autorului, un evreu polonez care a supraviețuit holocaustului. Cartea urmărește, de asemenea, relația dificilă a autorului cu tatăl său și modul în care efectele …

203. Visul unei nopți de vară

William Shakespeare

Visul unei nopți de vară, conform originalului din engleză, A Midsummer Night's Dream este o comedie romantică a dramaturgului englez William Shakespeare, scrisă cândva în mijlocul anilor 1590. Acțiunea prezintă aventurile a patru iubiți din Atena și a unui grup de actori …

204. Scurta istorie a timpului

Stephen Hawking

A Brief History of Time este o carte cu conținut științific, scrisă de fizicianul britanic Stephen Hawking, și publicată de Bantam Dell Publishing Group în 1988. A devenit un best-seller, vânzându-se în peste zece milioane de exemplare. Timp de patru ani a fost pe lista de …

205. Băiatul în pijamale vărgate

John Boyne

Băiatul în pijamale vărgate este un roman din 2006 scris de John Boyne.

206. Fabrica de ciocolată a lui Charlie

Roald Dahl

Fabrica de ciocolată a lui Charlie, sau Charlie și fabrica de ciocolată, este un roman pentru copii scris de Roald Dahl. Charlie Bucket, personajul principal, era un băiețel sarac din Anglia care locuia împreună cu familia lui formată din bunicuțul Joe, bunicuța Josephine, …

207. Noi

Evgheni Zamiatin

Noi este o distopie finalizată de Evgheni Zamiatin în 1920. El reprezintă reacția autorului față de experiența personală legată de Revoluția rusă din 1905, Revoluția rusă din 1917, viața lui în suburbia Jesmond din Newcastle și munca din portul Tyne din timpul Primului Război …

208. Misery

Stephen King

Misery este un roman de groază psihologic de Stephen King. Romanul a fost nominalizat la Premiul World Fantasy pentru cel mai bun roman în 1988, și a fost adaptat într-un film Hollywood-ian omonim și o piesă de teatru cu același nume off-Broadway.

209. Portret al artistului în tinerețe

James Joyce

Portret al artistului în tinerețe este o carte din 1916, scrisă de James Joyce.

210. Percy Jackson şi Olimpienii. Marea Monştrilor

Rick Riordan

Percy Jackson şi Olimpienii. Marea Monştrilor este al doilea roman din seria Percy Jackson şi Olimpienii, scris de Rick Riordan şi publicat în 2006.

211. Umbra lui Ender

Orson Scott Card

Umbra lui Ender este un roman science fiction scris de autorul american Orson Scott Card, a cărui acțiune are loc în paralel cu Jocul lui Ender, descriind aceleași evenimente din perspectiva lui Bean, un personaj secundar din romanul original. Cartea a fost intitulată inițial …

212. Carrie

Stephen King

Carrie este primul roman publicat de Stephen King, după mai multe încercări în care a scris mai multe romane, dar care au fost inițial respinse de edituri.

213. Călătorie pe mare cu Zori-de-zi

Clive Staples Lewis

Călătorie pe mare cu Zori-de-zi este un roman scris de C. S. Lewis şi publicat în 1952.

214. Solaris

Stanisław Lem

Solaris este un roman science fiction al scriitorului polonez Stanisław Lem. Romanul povestește despre imposibilitatea stabilirii unei comunicări adecvate între specia umană și una non-umană. El reprezintă una dintre explorările filozofice ale lui Lem pe tema limitărilor …

216. Eu și Marley

John Grogan

Eu și Marley este o carte autobiografică scrisă de John Grogan şi publicată în 2005.

217. Jurnalul unei iubiri

Nicholas Sparks

Jurnalul unei iubiri este un roman scris de Nicholas Sparks, publicat în 1996.

218. Anne de la Green Gables

Lucy Maud Montgomery

Anne de la Green Gables este un roman publicat în anul 1908 de către autoarea canadiană Lucy Maud Montgomery.

219. Gărzi! Gărzi!

Terry Pratchett

Gărzi! Gărzi! este al optulea roman al seriei Lumea Disc, creată de Terry Pratchett. Este primul roman care se ocupă de Garda Orașului, iar acțiunea lui a stat la baza jocului Discworld.

220. Mintuitorul Dunei

Frank Herbert

Mântuitorul Dunei este un roman science fiction al scriitorului Frank Herbert, al doilea dintr-o serie de șase romane. Inițial a fost serializat în revista Galaxy în 1969. Ediția americană și cea britanică au prologuri diferite, care rezumă evenimentele precedentului roman. …

221. Xenocid

Orson Scott Card

Xenocid este al treilea roman din Saga lui Ender creată de Orson Scott Card. Cartea a fost nominalizată atât la premiul Hugo, cât și la premiul Locus pentru „Cel mai bun roman” în 1992. Titlul reprezintă o combinație între „xeno-”, care înseamnă străin, oaspete, și '-cid', care …

222. Lumină fantastică

Terry Pratchett

Lumină fantastică este un roman fantasy umoristic scris de Terry Pratchett, al doilea din seria Lumea Disc. Titlul reprezintă un citat dintr-o poezie a lui John Milton și, în contextul original, se referă la un dans lent, extravagant. Acțiunea romanului o continuă pe cea din …

223. 'Salem's Lot

Stephen King

'Salem's Lot este un roman de groază din 1975 scris de autorul american Stephen King. Acesta este al doilea roman publicat al său. Romanul prezintă povestea unui scriitor pe nume Ben Mears care se întoarce în orașul în care a petrecut o parte a copilăriei sale, în Maine, New …

224. Mașina timpului

H. G. Wells

Mașina timpului este un roman science fiction scris de H. G. Wells, publicat prima dată în 1895 și adaptată în cel puțin două filme omonime, două versiuni de televiziune și o serie de BD-uri. Indirect, a inspirat multe alte opere de ficțiune. Această narațiune de 32.000 de …

225. Sunt o legendă

Richard Matheson

I Am Legend este un roman de groază din 1954 scris de autorul american Richard Matheson. A influențat foarte mult dezvoltarea genului zombie în ficțiune și a popularizat conceptul de apocalipsă a întregii lumi ca urmare a unei boli. Romanul a avut un mare succes și a fost …

226. Fantoma de la operă

Gaston Leroux

Fantoma Operei este un roman al scriitorului francez Gaston Leroux apărut în 1910. Principalele personaje din roman sunt Christine Daae - o tânără cântăreață suedeză, Erik - posibil o fantomă care trăiește în catacombele clădirii operei și o iubește pe Christine, Raoul - un …

227. Tăcerea mieilor

Thomas Harris

Tăcerea mieilor este un roman scris de Thomas Harris și publicat pentru prima dată în 1988.

228. Pentru cine bat clopotele

Ernest Hemingway

Pentru cine bat clopotele este un roman scris de Ernest Hemingway și publicat în 1940. Romanul prezintă povestea lui Robert Jordan, un tânăr american din Brigăzile Internaționale alăturate unității de gherilă republicană în timpul Războiului Civil Spaniol. Ca expert în folosirea …

229. Brisingr

Christopher Paolini

Brisingr este al treilea roman din Ciclul Moștenirea, scris de Christopher Paolini. Cartea a fost tradusă și publicată în România de editura Rao pe 22 ianuarie 2009. Inițial, Paolini a intenționat ca Moștenirea să fie o trilogie, dar în timpul lucrului la cel de-al treilea roman …

231. Magie de ambe sexe

Terry Pratchett

Magie de ambe sexe Titlu: Magie de ambe sexe Autor: Terry Pratchett Rating: Editura: Noesis Anul aparitiei: 2003 Numar pagini: 300 ISBN: 973-85637-3-9 Eskarina Fieraru e o fetiţă normală, dintr-un sat normal, dintr-o familie... ei bine, dintr-o familie cu opt fraţi. Şi ştim cu …

232. Cimitirul animalelor

Stephen King

Cimitirul animalelor este un roman de groază din 1983 scris de Stephen King. A fost nominalizat la premiul World Fantasy Award pentru cel mai bun roman în 1984 și în 1989 a fost realizat un film cu același nume.

233. Eu, robotul

Isaac Asimov

Eu, robotul este o culegere de povestiri science fiction scrise de Isaac Asimov, apărută inițial la Gnome Press într-un tiraj de 5.000 de exemplare. Povestirile au apărut inițial între 1940 și 1950 în revistele americane Super Science Stories și Astounding Science Fiction, fiind …

234. Tess d'Urberville

Thomas Hardy

Tess d'Urberville este un roman scris de Thomas Hardy.

235. Doctor Jivago

Boris Pasternak

Doctor Jivago este un roman scris de Boris Pasternak și publicat pentru prima oară în 1957 în Italia. Romanul este denumit după protagonistul său, medicul și poetul Iuri Jivago, iar acțiunea sa are loc între Revoluția Rusă din 1905 și cel de-al Doilea Război Mondial. Din cauza …

236. Poveștile Fraților Grimm

Philip Pullman

Poveștile Fraților Grimm este o colecție de basme germane, publicată pentru prima oară în 1812 de către frații Grimm, Jacob și Wilhelm.

237. O călătorie spre centrul Pământului

Jules Verne

O călătorie spre centrul Pământului este un roman scris de Jules Verne din seria Călătorii extraordinare și publicat în 1864. Apărut inițial în format in-18 pe 25 noiembrie 1864, a fost reeditat în format in octavo pe 13 mai 1867. Textul din 1867 diferă de cel din 1864, având …

238. Era de diamant

Neal Stephenson

Era de diamant este un roman științifico-fantastic postcyberpunk de Neal Stephenson. Acțiunea romanului are loc într-un viitor în care nanotehnologia afectează toate aspectele vieții. A câștigat în 1996 Premiul Hugo și Premiul Locus.

239. 2001: O odisee spațială

Arthur C. Clarke

2001: O odisee spațială este un roman științifico-fantastic din 1968 scris de Arthur C. Clarke. A fost conceput concomitent cu versiunea de film a lui Stanley Kubrick și publicat după apariția filmului. Intriga are la bază idei din mai multe povestiri ale lui Clarke, în special …

240. Călătoriile lui Gulliver

Jonathan Swift

Călătoriile lui Gulliver engleză Gulliver's Travels este un roman în patru părți, capodoperă a scriitorului anglo-irlandez Jonathan Swift, scris sub pseudonimul de Dr. Lemuel Gulliver, în care fantezia autorului se împletește cu o aspră satiră socială. Editorul cărții a publicat …

241. Lasă-mă să intru

John Ajvide Lindqvist

Lasă-mă să intru este un roman din 2004 scris de John Ajvide Lindqvist.

242. Mobilul

Stephen King

Mobilul este un roman publicat de scriitorul Stephen King în ianuarie 2006. Majoritatea romanelor lui au fost ecranizate, are un venit anual de 40 000 000 $ și nu deține telefon mobil. Cartea a fost foarte bine primită de critici și a ajuns pe locul 1 în lista de bestsellere a …

243. Instrumente mortale: Oraşul oaselor

Cassandra Clare

Instrumente mortale: Oraşul oaselor este o carte scrisă de Cassandra Clare.

246. Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde

Robert Louis Stevenson

Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde este un roman al scriitorului scoțian Robert Louis Stevenson, publicat pentru prima dată în 1886.

247. 1Q84

Haruki Murakami

1Q84 este un roman de Haruki Murakami, publicat în 3 volume în 2009 şi 2010.

248. Regina damnaților

Anne Rice

Regina damnaților este al treilea roman al lui Anne Rice din seria Cronicile vampirilor. După Interviu cu un vampir și Vampirul Lestat, acest roman este continuarea poveștii care explorează istoria bogată a mitologiei și originii vampirilor și care datează în Egiptul …

249. Nu există ţară pentru bătrâni

Cormac McCarthy

Nu există ţară pentru bătrâni este un roman scris de Cormac McCarthy şi publicat în 2005.

250. Căutând-o pe Alaska

John Green

Căutând-o pe Alaska este un roman scris de John Green, publicat în martie 2005 de către Dutton Juvenile.

251. The Green Mile

Stephen King

The Green Mile este un roman în serie scris de Stephen King. Acest roman spune povestea întâlnirii dintre supraveghetorul culoarului morții Pavel Edgecombe cu John Coffey, un deținut neobișnuit, care prezintă o vindecare inexplicabilă și abilități empatice. Romanul în serie a …

252. Insula din ziua de ieri

Umberto Eco

Insula din ziua de ieri este un roman scris de scriitorul, semioticianul și filozoful italian Umberto Eco și apărut în 1994.

253. Oliver Twist

Charles Dickens

Oliver Twist sau Aventurile lui Oliver Twist este un roman scris de romancierul englez Charles Dickens. Este al doilea roman publicat de autor la editura lui Richard Bentley în 1838. Oliver Twist este una din cele mai cunoscute opere ale romancierului fiind unul din primele …

254. Câinele din Baskerville

Arthur Conan Doyle

Câinele din Baskerville este unul dintre cele patru romane polițiste scrise de Sir Arthur Conan Doyle și avându-l în rolul principal pe detectivul Sherlock Holmes. El a fost publicat inițial sub formă de serial în revista Strand Magazine în perioada august 1901 - aprilie 1902, …

255. Străin în țară străină

Robert A. Heinlein

Străin în țară străină este un roman științifico-fantastic din 1961 scris de Robert A. Heinlein, pentru care autorului i-a fost acordat Premiul Hugo. Subiectul narațiunii este povestea personajului Valentine Michael Smith, un om crescut de marțieni pe planeta Marte, după …

256. Hyperion

Dan Simmons

Hyperion este un roman science fiction al scriitorului american Dan Simmons, câștigător al premiului Hugo. Este prima carte a seriei Hyperion Cantos, fiind singura care folosește extensiv motivul literar al narațiunii cadru. Intriga romanului este extrem de complexă, urmărind …

257. Blestemul Titanului

Rick Riordan

Blestemul Titanului este un roman de aventură scris de Rick Riordan și publicat în 2007.

258. Adio, dar mai stau puţin

Nick Hornby

Adio, dar mai stau puțin este un roman al scriitorului britanic Nick Hornby, publicat în 2005.

259. Copiii Dunei

Frank Herbert

Copiii Dunei este un roman science fiction al scriitorului Frank Herbert, al treilea din seria de șase romane a căror acțiune se desfășoară în Universul Dune. Vândută inițial în peste 75.000 de exemplare, a devenit primul best-seller hardcover science fiction. Romanul a fost …

261. Cronicile marțiene

Ray Bradbury

Cronicile Marțiene este o colecție de 26 de povestiri științifico-fantastice scrise de Ray Bradbury. Povestirile prezintă colonizarea planetei Marte de către oamenii care fug de pe planeta Pământ plină cu probleme și în cele din urmă devastată de un război atomic și conflictul …

262. Infanteria stelară

Robert A. Heinlein

Infanteria stelară este un roman științifico-fantastic din 1959 scris de Robert A. Heinlein. A câștigat Premiul Hugo în 1960 și a dat naștere la numeroase controverse și critici pentru temele sociale și politice abordate, unii critici considerând că promovează fascismul și …

263. Un vrăjitor din Terramare

Ursula K. Le Guin

Un vrăjitor din Terramare a fost publicată pentru prima dată în 1968, fiind prima dintr-o serie de cărți scrise de Ursula K. Le Guin, a cărei acțiune se petrece în arhipelagul fantastic din Terramare și care descrie aventurile unui tânăr vrăjitor în devenire, pe nume Ged. …

264. Crima din Orient Express

Agatha Christie

Crima din Orient Express este un roman polițist scris de scriitoarea britanică Agatha Christie.

265. Robinson Crusoe

Daniel Defoe

Robinson Crusoe este un roman scris de Daniel Defoe, publicat pentru prima dată în 1719 și este adesea considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Cartea este o autobiografie de ficțiune a presupusului autor, al cărui nume este omonim cu cel al titlului romanului, …

266. Doamna Dalloway

Virginia Woolf

Doamna Dalloway este un film regizat de Marleen Gorris și a apărut în 1998. Filmul este o adaptare de Eileen Atkins după romanul Doamna Dalloway de Virginia Woolf. În film se urmărește o parte din viața Clarissei Dalloway, și momentele în care ea ia deciziile cele mai importante …

267. A Great and Terrible Beauty

Libba Bray

A Great and Terrible Beauty este un roman scris de Libba Bray şi publicat in 2003.

268. Orașul borcanelor

Arnaldur Indriðason

Orașul borcanelor, este primul roman polițist scris de Arnaldur Indridason, care deschide o serie de romane de acest gen cu denumirea "Crimele din Reykjavik". Romanul a fost publicat în anul 2011, la Editura Trei, București. Cartea câștigătoare a Nordic Crime Novel Award, este …

269. Ulise

James Joyce

Ulise este un roman al scriitorului irlandez James Joyce, apărut la 2 februarie 1922. La această operă Joyce a lucrat încă din 1914 și ea a văzut lumina tiparului mai întâi la Paris, apoi în SUA, în 1933 și abia în 1936 în Regatul Unit, dat fiind că oficialitățile puritane au …

271. Războiul lumilor

Arthur C. Clarke

Războiul lumilor este un roman fantastic scris de H. G. Wells și publicat în 1898. Romanul descrie experiențele unui narator anonim, care călătorește prin suburbiile din Londra, Anglia în timp ce orașul este invadat de marțieni. Este una dintre cele mai vechi povestiri care …

272. Naşul

Mario Puzo

Naşul este un roman scris de italo-americanul Mario Puzo și publicat în 1969.

273. Zei mărunți

Terry Pratchett

Zei mărunți este al treisprezecelea roman al seriei lui Terry Pratchett Lumea Disc. El povestește despre originea zeului Om și relația sa cu profetul Brutha, satirizând instituțiile religioase, oamenii și practicile, precum și rolul religiei în viața politică. Codecul audio Ogg …

277. Stranii surate

Terry Pratchett

Stranii surate este al cincilea roman din seria Lumea Disc a lui Terry Pratchett. Este al doilea roman în care personajele principale sunt vrăjitoarele după Magie de ambe sexe.

278. Mic dejun la Tiffany

Truman Capote

Mic dejun la Tiffany este un roman scris în anul 1958 de scriitorul american Truman Capote. Romanul este povestea unui scriitor care își amintește ca a cunoscut-o în urma cu cincisprezece ani, pe când locuia într-un vechi apartament din New York, pe Holly Golightly, o fată …

279. Fundația și Imperiul

Isaac Asimov

Fundația și Imperiul este un roman al autorului de literatură științifico-fantastică Isaac Asimov. Romanul este al doilea din trilogia Fundația, trilogie ce avea să devină ulterior Seria Fundația. Inițial, Asimov a publicat în revista Astounding Science Fiction din SUA cele două …

281. Mâna stângă a întunericului

Ursula K. Le Guin

Mâna stângă a întunericului este un roman științifico-fantastic din 1969 scris de Ursula K. Le Guin și care a câștigat Premiul Nebula și Premiul Hugo. Face parte din Ciclul Hainish.

282. A doua Fundație

Isaac Asimov

A doua Fundație este un roman al autorului de literatură științifico-fantastică Isaac Asimov. Romanul este al treilea din trilogia Fundația și al cincilea în cronologia internă a ceea ce avea să devină ulterior Seria Fundația. Inițial, cele două părți ale acestui volum au fost …

283. Domnul cu coasa

Terry Pratchett

Domnul cu coasa este un roman aparținând Lumii Disc a lui Terry Pratchett. Este al 11-lea roman al Lumii Disc și al doilea având Moartea ca personaj principal. Titlul face aluzie la filmul Repo Man al lui Alex Cox.

285. Othello

William Shakespeare

Othello este o tragedie scrisă de William Shakespeare în 1603. Titlul complet al piesei în engleză Othello, the Moor of Venice se traduce prin Othello, maurul din Veneția. Subiectul se bazează pe o nuvelă italiană Un Capitano Moro, scrisă de Cinthio, un discipol al lui Giovanni …

287. Istoria iubirii

Nicole Krauss

Istoria iubirii este cel de-al doilea roman al scriitoarei americane Nicole Krauss. Cartea a fost publicată în SUA în anul 2005, iar traducerea română, publicată de Editura Humanitas, a fost publicată în anul 2007.

288. Ucenicul asasinului

Margaret Astrid Lindholm Ogden

Ucenicul asasinului este prima carte din trilogia Farseer scrisă de Robin Hobb. A fost prima carte scrisă sub acest pseudonim, titlul inițial fiind Chivalry’s Bastard. Povestea personajelor din trilogia Farseer continuă în trilogia Tawny Man. În același univers se petrece și …

289. Monștri invizibili

Chuck Palahniuk

Monștri invizibili este cel de-al treilea și totodată unul dintre cele mai celebre romane ale scriitorului american Chuck Palahniuk, publicat în anul 1999.

290. Chemarea străbunilor

Jack London

Chemarea străbunilor este un roman de Jack London publicat în 1903.

291. Frăţia Pantalonilor Călători

Ann Brashares

Frăţia Pantalonilor Călători este un roman al scriitoarei Ann Brashares.

292. Pescăruşul Jonathan Livingston

Richard Bach

Pescăruşul Jonathan Livingston este un roman scris de autorul american Richard Bach și publicat în anul 1970.

293. Pacientul englez

Michael Ondaatje

Pacientul englez este un roman scris de autorului Michael Ondaatje apărut în anul 1992. Romanul prezintă povestea unei asistente pe nume Hana, care spre sfârșitul războiului, spre finalul anului 1945 se retrage în Toscana. Ea ajunge acolo însoțită de un bolnav amnezic și …

294. Lumea pierdută

Michael Crichton

Lumea Pierdută este un roman techno-thriller scris de Michael Crichton și publicat în 1995 de Alfred A. Knopf, continuarea romanului Jurassic Park. Romanul a apărut și în limba română, la editura Fahrenheit, în 1997, în traducerea lui Mihai Samoilă. Ca și în romanul cu același …

299. Copilul minune

Terry Pratchett

Copilul minune este al cincilea roman al Lumii Disc, creată de Terry Pratchett. Pe Lumea Disc, magicienii - surse ale magiei, mult mai puternici ca vrăjitorii - reprezintă cauza principală a Războaielor Magilor care au depopulat zone de pe Disc. Al optulea fiu al unui al optulea …

301. Piramide

Terry Pratchett

Piramide este un roman de Terry Pratchett, al șaptelea din seria Lumea Disc, câștigător al premiului BSFA.

302. Florile răului

Charles Baudelaire

Florile răului este o culegere de poezii ale poetului francez Charles Baudelaire.

303. Rosu si negru

Stendhal

Roșu și negru este un roman psihologic, în două volume, scris de Stendhal și publicat în 1830. Acțiunea se desfășoară în perioada septembrie 1826 - iulie 1831 și relatează încercările unui tânăr de a-și depăși condiția socială de țăran ptrintr-o combinație de talent, muncă, …

304. Statia pierzaniei

China Miéville

Stația Pierzaniei este al doilea roman publicat de China Miéville și primul dintre cele trei lucrări independente ce descriu lumea ficțională Bas-Lag, o lume în care co-există magia și tehnologia de modă steampunk. Romanul a câștigat câteva premii literare. În românește, a …

305. Lucruri prețioase

Stephen King

Lucruri prețioase este un roman de Stephen King publicat inițial de editura Viking în 1991.

306. Omul din castelul înalt

Philip K. Dick

Omul din castelul înalt este un roman science fiction de istorie alternativă scris de Philip K. Dick. A câștigat premiul Hugo în 1963 și a fost tradus în numeroase limbi. Povestea din Omul din castelul înalt se petrece în 1962, la paisprezece ani de la Al Doilea Război Mondial, …

307. Vrajitorul din Oz

Lyman Frank Baum

Vrăjitorul din Oz este un roman pentru copii scris de autorul L. Frank Baum având ilustrații originale de W. W. Denslow. A apărut prima oară la editura George M. Hill Company din Chicago la 17 mai 1900, fiind retipărită de nenumărate ori, în engleză mai ales sub titlul The …

308. Misterioasa flacără a reginei Loana

Umberto Eco

Misterioasa flacără a reginei Loana este un roman al scriitorului italian Umberto Eco, apărut în 2004. Titlul este „împrumutat” din traducerea în italiană a unui episod din banda desenată americană Tim Tyler's Luck.

309. Cantică pentru Leibowitz

Walter M. Miller, Jr.

Cantică pentru Leibowitz este un roman științifico-fantastic post-apocaliptic scris de autorul american Walter M. Miller, Jr., publicat pentru prima oară în 1960. Se bazează pe trei nuvele scrise de Miller și apărute în The Magazine of Fantasy and Science Fiction. A Canticle for …

310. O mână de oase

Stephen King

O mână de oase este un roman horror de Stephen King publicat în 1998, unul dintre primele romane care au o valoare culturală, în afară de una comercială. Un roman a cărui acțiune se petrece în Maine, ținut din care King a făcut mit. „Scriu despre Maine”, mărturisea scriitorul …

311. Demonii

Feodor Dostoievski

Demonii este un roman al scriitorului rus Feodor Dostoievski publicat pentru prima oară în 1872. Este un roman politic despre ideile ideologilor de stânga din Rusia acelor vremuri, pe care scriitorul le consideră demonice. Protagonist este Nikolai Vsevolodovici Stavrogin, alte …

313. Oraşul de cenuşă

Cassandra Clare

Oraşul de cenuşă este un roman de fantezie scris de Cassandra Clare.

314. Jucătorul

Feodor Dostoievski

Jucătorul este un roman al lui Fiodor Dostoievski, publicat pentru prima data în 1866. Titlul original este Игрок, însă în limba rusă nu există articolul hotărât.

315. Castelul

Franz Kafka

Castelul este un roman neterminat scris de Franz Kafka și publicat postum în 1926 de Max Brod la editura Kurt Wolff din München. Lucrarea a fost scrisă în 1922, în germană, limba maternă a lui Kafka, dar a rămas neterminată. Narațiunea urmărește traseul absurd al unui personaj …

316. Vă ţineţi de glume, domnule Feynman!

Richard Feynman

Vă ţineţi de glume, domnule Feynman! este o colecţie de anecdote ale fizicianului câştigător al premiului Nobel, Richard Feynman, publicată pentru prima dată în 1985.

317. Prin cele străinătăți

Terry Pratchett

Prin cele străinătăți este al douăsprezecelea roman din Lumea Disc a lui Terry Pratchett.

318. Scoțidușii liberi

Terry Pratchett

Scoțidușii liberi este un roman al seriei Lumea Disc de Terry Pratchett și primul din subseria pentru adolescenți Tiffany Aching. Cartea a fost tradusă și publicată pentru prima dată în România de editura Corint în 2006.

319. Ochii dragonului

Stephen King

Ochii dragonului este un roman de Stephen King publicat de editura Viking în 1987. Anterior, a fost publicat într-o ediție limitată cartonată de către Philtrum Press în 1984. În momentul apariției a fost o deviere surprinzătoare față de stilul său consacrat, King fiind cel mai …

320. Pattern Recognition

William Gibson

Pattern Recognition este un roman științifico-fantastic scris de William Gibson, prima oară publicat la 3 februarie 2003. Acțiunea are loc în august-septembrie 2002, în Londra, Tokyo și Moscova, personajul principal fiind Cayce Pollard, un consultant de marketing de 32 de ani. …

321. Împăratul-zeu al Dunei

Frank Herbert

Împăratul-Zeu al Dunei este un roman science fiction al scriitorului Frank Herbert, al patrulea din seria Dune. A ocupat locul 11 în topul bestsellerelor hardover SF din 1981 realizat de Publishers Weekly.

322. Demian

Hermann Hesse

Demian este un roman scurt al lui Hermann Hesse. A fost scris în timpul Primului Război Mondial și publicat în anul 1919 sub pseudonimul Emil Sinclair, pe care Hesse îl folosise pentru prima dată în 1917, pentru un eseu politic. Romanului i-a fost adăugat în 1960 un prolog. …

323. Bântuiții

Chuck Palahniuk

Bântuiții este un roman publicat de scriitorul american Chuck Palahniuk în anul 2005.

324. Cujo

Stephen King

Cujo este un roman de Stephen King publicat inițial de editura Viking în 1981. În acest roman este vorba despre un câine numit Cujo. Romanul a fost nominalizat la British Fantasy Award în 1982.

325. Regele Lear

William Shakespeare

Regele Lear este o tragedie scrisă de William Shakespeare care reprezintă o încununare a analizei umanisto-psihologice prezentă în mai toate lucrările marelui dramaturg englez. Regele Lear, retrăgându-se de la domnie și stăpânit fiind de iluzia puterii sale nelimitate, își …

326. Decameron

Giovanni Boccaccio

Decameronul este o colecție de o sută de nuvele, scrisă între 1349 și 1351 de Giovanni Boccaccio, un scriitor italian. Este o operă medievală alegorică, cunoscută pentru povestile sale despre iubire, care apare sub toate aspectele sale, de la punctul de vedere erotic până la cel …

327. Dragonul roșu

Thomas Harris

Dragonul roșu este un roman al scriitorului Thomas Harris, publicat pentru prima dată în 1981.

329. Insomnia

Stephen King

Insomnia este un roman de groază-fantastic de Stephen King publicat inițial de editura Viking în septembrie 1994. La fel ca în romanele Orașul bântuIT și Dreamcatcher, acțiunea acestui roman are loc în orașul fictiv Derry, Maine

330. Imagini mișcătoare

Terry Pratchett

Imagini mișcătoare este titlul celui de-al zecelea roman al seriei lui Terry Pratchett Lumea Disc. Acțiunea cărții se petrece în cel mai faimos oraș al Lumii Disc, Ankh-Morpork, și într-un orășel numit "Holy Wood". Este primul roman al Lumii Disc în care apare Mustrum Ridcully, …

331. Zona moartă

Stephen King

Zona moartă este un roman de Stephen King publicat inițial de editura Viking în 1979.

332. Aventurile lui Sherlock Holmes

Arthur Conan Doyle

Aventurile lui Sherlock Holmes este o colecție de 12 povestiri polițiste scrise de Sir Arthur Conan Doyle și avându-l în rolul principal pe faimosul detectiv. Cartea originală a fost ilustrată de Sidney Paget. Acestea sunt primele povestiri scurte despre Sherlock Holmes. Ele au …

334. Hobbitul

J. R. R. Tolkien

Hobbitul este un roman de fantezie pentru copii scris de J. R. R. Tolkien. A fost publicat pe 21 septembrie 1937, primind multe aprecieri, fiind nominalizat pentru medalia Carnegie și primind un premiu de la New York Herald Tribune pentru cea mai bună carte de ficțiune pentru …

335. Ember - Oraşul din adîncuri

Jeanne DuPrau

Ember - Oraşul din adîncuri este o nuvelă de ficțiune post-apocaliptică scrisă de Jeanne DuPrau, publicată în 2003.

336. Shogun

James Clavell

Shogun este cel mai renumit roman al scriitorului James Clavell, publicat în anul 1975. El este primul roman a seriei de romane Saga Asiatică. Fiind foarte masiv cartea a devenit un bestseller, fiind tradus în numeroase limbi și ecranizat în anul 1980 într-un serial de …

337. Trainspotting

Irvine Welsh

Trainspotting este primul roman al scriitorului scoțian Irvine Welsh, lansat în 1993.

338. Moartea lui Ivan Ilici

Lev Tolstoi

Moartea lui Ivan Ilici este o nuvelă a scriitorului rus Lev Tolstoi publicată pentru prima oară în 1886. Protagonist este Ivan Ilici Golovin, un judecător din Sankt Petersburg ce are soție și familie, dar este un tată și un soț rău. Se povestește despre viața și moartea sa la 45 …

339. Copiii Mintii

Orson Scott Card

Copiii minții este un roman științifico-fantastic din 1996 scris de Orson Scott Card. Este al patrulea roman din Saga lui Ender. Această carte a fost inițial partea a doua a romanului Xenocid, înainte ca această carte să fie împărțită în două romane. Romanul îi reintroduce ca …

340. Talismanul

Peter Straub

Talismanul este un roman de Stephen King și Peter Straub publicat inițial de editura Viking în 1984. Povestea romanului nu este o revizuire a romanului anterior scris de Walter Scott și denumit tot Talisman, deși există o referință oblică la un "roman de Sir Walter Scott." …

341. Semnul

P.C. Cast

Semnul este primul roman din seria Casa Nopții al autoarei P. C. Cast și al fiicei sale, Kristin Cast. Cartea a fost tradusă și publicată de editura Litera. Vampirii trǎiesc printre oameni, care știu de existența acestora. Vampirii ies în evidențǎ prin tatuaje albastre pe …

342. Omul care își confunda soția cu o pălărie

Oliver Sacks

Omul care își confunda soția cu o pălărie este o carte scrisă de neurologul Oliver Sacks și publicată în 1985, care prezintă studiile de caz ale câtorva pacienți ai săi. Titlul este inspirat de cazul unui bărbat care suferea de agnozie vizuală. Cartea conține 24 de eseuri …

343. Mica Prințesă

Frances Hodgson Burnett

Mica Prințesă este un roman pentru copii scris de Frances Hodgson Burnett.

344. Suferințele tânărului Werther

Johann Wolfgang von Goethe

Suferințele tânărului Werther este un roman cu cheie romantic de Johann Wolfgang von Goethe apărut în 1774. Este una dintre operele reprezentative ale mișcării literare Sturm und Drang.

345. Rendez-vous cu Rama

Arthur C. Clarke

Rendez-vous cu Rama este un roman științifico-fantastic de Arthur C. Clarke care a fost publicat prima oară în 1972. Romanul a avut succes la public și a dus la scrierea unei trilogii de către Clarke împreună cu Gentry Lee: Rama II, Grădina din Rama și Război pe Rama. Amplasat …

346. Asasinul regal

Margaret Astrid Lindholm Ogden

Asasinul regal este un roman fantasy scris de Robin Hobb, fiind a doua carte din trilogia Farseer.

347. Curs special de fizica dezastrelor

Marisha Pessl

Curs special de fizica dezastrelor este primul roman al autoarei americane Marisha Pessl, apărut în anul 2006. Cartea a fost finalizată de Pessl la 27 de ani. A primit premiul literar „John Sargent“ pentru cel mai bun roman și a fost selectată ca una dintre cele mai bune zece …

348. Odd Thomas

Dean Koontz

Odd Thomas este un roman thriller scris de autorul american Dean Koont şi publicat în 2003.

349. Invenţia lui Hugo Cabret

Brian Selznick

Invenţia lui Hugo Cabret este o carte scrisă și ilustrată de Brian Selznick, publicată în 30 ianuarie 2007.

350. Banchetul

Platon

Banchetul este un dialog socratic scris de filosoful grec Platon, discipol al lui Socrate. Constantin Noica spunea că "nici o altă carte de filosofie nu e mai nefilosofică în aparență; nici o viziune morală n-a fost atât de vie, până la scandal. În realitate, ceea ce înfățișează …

351. O cameră cu vedere

Edward-Morgan Forster

O cameră cu vedere este un roman din 1908 scris de E.M. Forster.

352. Lumea Inelară

Larry Niven

Lumea Inelară este un roman science fiction scris de Larry Niven, care a primit mai multe premii: Hugo, Nebula și Locus. Acțiunea este stabilită în universul din Spațiul Cunoscut, univers considerat un clasic al literaturii științifico-fantastice. Romanul este urmat de trei …

353. Anotimpuri diferite

Stephen King

Anotimpuri diferite este o colecție de patru nuvele scrise de Stephen King. Nuvelele fac parte din categoria scrierilor de groază caracteristice lui King.

354. Hannibal

Thomas Harris

Hannibal este un roman scris de Thomas Harris, publicat în 1999.

355. Congo

Michael Crichton

Congo este un roman ştiinţifico-fantastic scris de Michael Crichton și publicat în 1980.

356. Christine

Stephen King

Christine este un roman de Stephen King publicat inițial de editura Viking în 1983. Romanul prezintă povestea unui automobil care pare a fi posedat de forțe malefice supranaturale.

357. Cartea Judecății de Apoi

Connie Willis

Cartea Judecății de Apoi este un roman științifico-fantastic scris de autoarea americană Connie Willis și publicat prima oară în 1992 la Bantam Spectra. Romanul a câștigat Premiul Hugo, Nebula, Locus și altele. Titlul romanului este o aluzie la Doomsday Book, un registru cu …

358. Războiul bătrânilor

John Scalzi

Războiul bătrânilor este un roman science fiction de John Scalzi. A fost nominalizat la premiul Hugo pentru "Cel mai bun roman" în 2006, iar în 2011 Paramount Pictures a cumpărat drepturile de ecranizare. În 2006 a fost publicată continuarea, Brigăzile-Fantomă, urmată de alte …

359. Răzbunarea asasinului

Margaret Astrid Lindholm Ogden

Răzbunarea asasinului este o carte scrisă de Robin Hobb, a treia din trilogia Farseer.

360. Cele treisprezece motive

Jay Asher

Cele treisprezece motive este o carte din 2007, scrisă de Jay Asher.

361. Povestea hoțului de trupuri

Anne Rice

Povestea hoțului de trupuri este un roman din seria Cronicile vampirilor de Anne Rice. Lestat, eroul vampir, superstar al muzicii rock, adorat de milioane de oameni, tânjește să se întrupeze ca muritor. Singurul care îi va putea satisface această dorință este Hoțul de Trupuri, o …

362. Desperation

Stephen King

Desperation este un roman de groază de Stephen King publicat inițial în 1996 de editura Viking. A fost adaptat în 2006 într-un film omonim de televiziune cu Ron Perlman, Tom Skeritt și Steven Weber.

363. Sub Dom

Stephen King

Under the Dome este un roman științifico-fantastic de Stephen King, publicat prima oară în noiembrie 2009. Parțial, este o rescriere a unor încercări de romane ale lui King de la sfârșitul anilor 1970 începutul anilor 1980 sub titlurile The Cannibals și Under the Dome. Așa cum …

364. Povestea lui Despereaux

Kate DiCamillo

Povestea lui Despereaux este un roman fantastic scris de Kate DiCamillo.

365. Trebuie să vorbim despre Kevin

Lionel Shriver

Trebuie să vorbim despre Kevin este un roman din 2003, de Lionel Shriver, publicat de Serpent's Tail, ce are ca subiect un masacru fictiv într-o școală.

366. Dreamcatcher

Stephen King

Dreamcatcher este un roman de Stephen King publicat inițial de editura Scribner în 2001. Potrivit autorului titlul inițial al cărții a fost "Cancer." Soția sa Tabitha King, l-a îndemnat să-l schimbe.

367. Străin în țară străină

Robert A. Heinlein

Străin în țară străină este un roman științifico-fantastic din 1961 scris de Robert A. Heinlein, pentru care autorului i-a fost acordat Premiul Hugo. Subiectul narațiunii este povestea personajului Valentine Michael Smith, un om crescut de marțieni pe planeta Marte, după …

368. Manifestul Partidului Comunist

Karl Marx

Manifestul Partidului Comunist, denumit și Manifestul Comunist, este una din cele mai importante scrieri politice din istorie. A fost scris de Karl Marx și Friedrich Engels, și publicat pentru prima oară la Londra, în 21 februarie 1848. În manifest sunt descrise scopurile și …

369. The Tommyknockers

Stephen King

The Tommyknockers - este un roman de groază științifico-fantastic din 1987 scris de Stephen King.

370. Furtuna

William Shakespeare

Furtuna este o piesă de William Shakespeare scrisă pe la 1610 - 1611, deși unii consideră că e posibil să fi fost scrisă mai devreme. În piesă, protagonistul Prospero, ducele de Milan, a fost detronat de către fratele său uzurpator Antonio, ajutat de Alonso, regele de Napoli. …

371. Sfârșitul copilăriei

Arthur C. Clarke

Sfârșitul copilăriei este un roman științifico-fantastică scris de Arthur C. Clarke, care prezintă o evoluție fictivă a omenirii sub conducerea pașnică a unei rase extraterestre evoluate. Ideea s-a regăsit pentru prima dată în povestirea "Guardian Angel", pe care Clarke a …

372. Firestarter

Stephen King

Firestarter este un roman de Stephen King publicat inițial de editura Viking în 1980. A fost nominalizat la British Fantasy Award în 1981.

373. Căderea lui Hyperion

Dan Simmons

Căderea lui Hyperion este al dolea roman science fiction al lui Dan Simmons din seria Hyperion Cantos. În 1991, romanul a câștigat premiile British Science Fiction și Locus, fiind nominalizat și la premiul Hugo în același an, precum și la premiul Nebula în 1990.

374. O plimbare de neuitat

Nicholas Sparks

O plimbare de neuitat este o carte scrisă de Nicholas Sparks.

375. Vâj-hațul de-a lungul timpului

J. K. Rowling

Vâj-hațul de-a lungul timpului este atât o carte fictivă care apare în seria de romane Harry Potter a scriitoarei J. K. Rowling, cât și o carte reală de aceeași autoare. Cartea reală pretinde a fi o copie a celei fictive, scrisă de Kennilworthy Wisp. Astfel, J. K. Rowling nu …

377. Legături primejdioase

Pierre Choderlos de Laclos

Legături primejdioase este un roman scris de Pierre Choderlos de Laclos.

378. Copila Stea

Jerry Spinelli

Copila Stea este un roman scris de autorul american Jerry Spinelli și publicat în 2000.

379. Bâlciul deșertăciunilor

William Makepeace Thackeray

Bâlciul deșertăciunilor este un roman de autorul englez William Makepeace Thackeray, publicat pentru prima oară în 1847 - 1848.

380. Galápagos

Kurt Vonnegut

Galápagos este al unsprezecelea roman al lui Kurt Vonnegut. Publicată în 1985, cartea explorează condiția umană și influența hazardului asupra acesteia, prin lentilele teoriei evoluționiste. Acțiunea se desfășoară în principal în 1986, când criza economică din Ecuador se …

381. O călătorie în India

Edward-Morgan Forster

O călătorie în India este un roman scris de E.M. Foster.

383. Peter Pan

J. M. Barrie

Peter Pan și Wendy este un roman scris de către autoarea J.M. Barrie.

384. Eric

Terry Pratchett

Faust Eric este al nouălea roman al Lumii Disc, creată de Terry Pratchett. Inițial a fost publicat ca o povestire a Lumii Disc într-un format mai mare decât celelalte romane și ilustrat de Josh Kirby. Ulterior a fost republicată în format paperback normal, fără ilustrații și, în …

385. Anathem

Neal Stephenson

Anathem este un roman de ficțiune speculativă scris de Neal Stephenson și publicat în 2008. Printre temele principale ale romanului se numără interpretarea multiple-lumi din mecanica cuantică și dezbaterea filozofică dintre realismul platonic și nominalism. În 2009 a primit …

386. O pălărie plină de cer

Terry Pratchett

O pălărie plină de cer este un roman al seriei Lumea Disc de Terry Pratchett și al doilea din subseria pentru adolescenți Tiffany Aching. Cartea a câștigat premiul Locus, premiul pentru fantezie și premiul asociaței ALA pentru tineri cititori. Tiffany se pregătește să-și înceapă …

387. Mormintele din Atuan

Ursula K. Le Guin

Mormintele din Atuan este a doua carte din seria scrisă de Ursula K. Le Guin, a cărei acțiune se petrece în arhipelagul fictiv Terramare. Evenimentele din carte au loc la câțiva ani după cele din Un vrăjitor din Terramare și la aproximativ douăzeci de ani înaintea celor din Cel …

389. Umbra Hegemonului

Orson Scott Card

Umbra Hegemonului este al doilea roman din Saga Umbrelor a lui Orson Scott Card și al șaselea roman din Universul lui Ender. Acțiunea este relatată în principal din perspectiva lui Bean, un personaj secundar al romanului original Jocul lui Ender. Cartea Umbra Hegemonului a fost …

391. Heidi, fetița munților

Johanna Spyri

Heidi, fetița munților este o carte a scriitoarei elvețiene Johanna Spyri. Cartea a fost publicată în 1880 și are două părți, cuprinzând următoarele capitole:

393. Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace

Stephen Covey

Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace este o carte scrisă de Stephen R. Covey, publicată în 1989.

395. Contele Zero

William Gibson

Contele Zero este un roman științifico-fantastic din 1986 scris de autorul William Gibson. Este al doilea roman din trilogia Sprawl, trilogie care începe cu Neuromantul și se termină cu Mona Lisa Overdrive, fiind un exemplu canonic al sub-genului cyberpunk.

396. Ghid de supraviețuire printre Zombi

Max Brooks

Ghidul de supraviețuire printre Zombi este o carte scrisă de scriitorul american Max Brooks și publicată în 2003. Manualul este un ghid de supraviețuire în cazul unei epidemii a virusului zombi. Caracteristica principală a cărții constă în faptul că autorul descrie zombii ca …

397. Versetele satanice

Salman Rushdie

Versetele satanice este al patrulea roman al scriitorului Salman Rushdie, publicat în premieră în 1988 și inspirat parțial de viața lui Mahomed. Ca și în cărțile anterioare, Rushdie s-a folosit de realismul magic și s-a bazat pe evenimente contemporane pentru a-și construi …

398. Substanta M

Philip K. Dick

Substanța M este un roman al scriitorului american Philip K. Dick, câștigător al premiului BSFA. Povestea semi-autobiografică se petrece în iunie 1994, în distopicul Orange County, California și include o portretizare extensivă a culturii și folosirii drogurilor.

400. Pasărea spin

Colleen McCullough

Cîntătoarele din mărăcini este un roman al scriitoarei australiene Colleen McCullough, care povestește istoria familiei Cleary, în special a fiicei Maggie și a poveștii de dragoste interzisă între ea și părintele catolic Ralph de Briccassart.

401. Uimire și cutremur

Amélie Nothomb

Uimire și cutremur este un roman autobiografic, scris de Amelie Nothomb. În roman, Nothomb povestește un an din viața ei ca angajat al mega-companiei japoneze Yumimoto. Amelie-san, personajul central, are de înfruntat – și o face cu cel mai rafinat umor – conflictul dintre …

402. Night Shift

Stephen King

Night Shift este o colecție de povestiri de Stephen King care a apărut în 1978.

403. Marginea Fundației

Isaac Asimov

Marginea Fundației este un roman al autorului de literatură științifico-fantastică Isaac Asimov. Romanul este al patrulea din Seria Fundația și a fost scris la peste 30 de ani de la trilogia inițială apărută în anii '50, la insistențele fanilor și a editorilor. A fost primul său …

404. Mona Lisa Overdrive

William Gibson

Mona Lisa Overdrive este un roman științifico-fantastic din 1988 scris de autorul William Gibson. Este al treilea roman și ultimul din trilogia Sprawl, trilogie care începe cu Neuromantul și cu Contele Zero. Acțiunea are loc la opt ani după evenimentele din Contele Zero și are …

405. Deposedaţii

Ursula K. Le Guin

Deposedații este o utopie științifico-fantastică scrisă de Ursula K. Le Guin, a cărei acțiune se desfășoară în același univers ca și cel din Mâna stângă a întunericului. Cartea a câștigat premiul Nebula în 1974, precum și premiul Hugo și premiul Locus în 1975, și a fost …

406. Iulius Caesar

William Shakespeare

Iulius Caesar este o piesă de William Shakespeare, fiind o tragedie scrisă în 1599. Ea descrie asasinarea lui Iulius Caesar.

407. Spectrul Lui Phlebas

Iain Banks

Spectrul lui Phlebas, este un roman space opera al scriitorului scoțian Iain M. Banks, primul din seria Culturii. Romanul este centrat pe războiul dintre Idirani și Cultură, pe care Banks o prezintă prin intermediul mai multor elemente care l-au marcat. Protagonistul romanului, …

408. Divergentė

Veronica Roth

Divergent este romanul de debut al autoarei americane Veronica Roth, fiind primul din trilogia cu același nume.

409. Dansul dragonilor

George R. R. Martin

Dansul Dragonilor este al cincilea roman din seria Cântec de gheață și foc a scriitorului american George R. R. Martin. Inițial, Dansul dragonilor trebuia să fie titlul celui de-al doilea roman al seriei pe vremea când Martin avea în plan doar o trilogie. Unele dintre primele …

410. Ereticii Dunei

Frank Herbert

Ereticii Dunei este un roman science fiction scris de Frank Herbert, fiind al cincilea dintr-o serie de șase romane. În 1984, The New York Times l-a situat pe locul al 13-lea în lista de bestsellere science fiction în format hardcover.

412. Șoimul maltez

Dashiell Hammett

Șoimul maltez, apărut 1930 este un roman detectiv al cunoscutului scriitor american Dashiell Hammett, care este creditat și cu crearea unui nou gen de romane detective, așa-numitul hardboiled sau hard-boiled. Romanul a fost ecranizat de mai multe ori, dintre care prima, …

413. Toba de tinichea

Günter Grass

Toba de tinichea este un roman scris de Günter Grass și publicat în 1959. El este primul roman din Trilogia Danzigului a lui Grass. A fost ecranizat în anul 1979 într-un film, care a câștigat în același an premiul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes și în anul următor …

414. Skeleton Crew

Stephen King

Skeleton Crew este o colecție de povestiri de Stephen King, fiind considerată a doua colecție de povestiri a lui Stephen King. Prima colecție, Night Shift, a fost publicată cu șapte ani înainte, în 1978. Anotimpuri diferite, o colecție de patru nuvele, a fost publicată înaintea …

415. Jocul lui Gerald

Stephen King

Jocul lui Gerald este un roman de groază-psihologic de Stephen King publicat inițial de editura Viking în 1992.

417. Casa Buddenbrook

Thomas Mann

Casa Buddenbrook a fost primul roman al autorului german Thomas Mann care a fost publicat în 1901 când acesta avea 26 de ani. Republicarea romanului în 1903 a confirmat că acest roman a fost un mare succes literar în Germania. Cartea prezintă decăderea unei familii de bogati …

418. Departe de planeta tacuta

Clive Staples Lewis

Out of the Silent Planet este un roman științifico-fantastic din 1938 scris de C. S. Lewis, primul din The Space Trilogy Cosmic Trilogy sau Ransom Trilogy. În acest roman Elwin Ransom, un filolog, călătorește pe planeta Marte și află că Pământul este exilat față de restul …

421. Cel mai îndepărtat țărm

Ursula K. Le Guin

Cel mai îndepărtat țărm este a treia carte a seriei Terramare scrisă de Ursula K. Le Guin. Ea continuă aventurile din Mormintele din Atuan, care, la rândul său, este o urmare a celor din Un vrăjitor din Terramare. Romanele seriei Terramare au stat la baza filmului animat al …

424. Flatland

Edwin Abbott

Ținutul plan, titlu original Flatland: A Romance of Many Dimensions, este o nuvelă satirică din 1884 scrisă de Edwin Abbott Abbott. Flatterland de Ian Stewart și Sphereland de Dionys Burger sunt continuările nuvelei Flatland. Mai multe filme au fost realizate după această …

425. Omul ilustrat

Ray Bradbury

Omul ilustrat este o antologie conținând 18 povestiri science fiction scrise de Ray Bradbury, povestiri care explorează natura omenirii. Deși ele nu au personaje sau acțiuni comune, povestirile sunt unite de tema recurentă a conflictului dintre mecanica lipsită de suflet a …

426. P.S. Te iubesc

Cecelia Ahern

P.S. Te iubesc este primul roman scris de Cecelia Ahern și publicat în 2004.

427. Zorba Grecul

Nikos Kazantzakis

Zorba Grecul este un roman scris de Nikos Kazantzakis, publicat în 1946.

428. Shantaram

Gregory David Roberts

Shantaram este un roman din 2003 scris de Gregory David Roberts.

429. Jumătatea întunecată

Stephen King

Jumătatea întunecată este un roman de Stephen King publicat inițial de editura Viking în 1989.

430. Jurnalul unui puști

Jeff Kinney

Jurnalul unui puști este o serie de nouă romane satirice realiste ale scriitorului Jeff Kinney. Toate cele nouă cărți îl au ca personaj principal pe Greg Heffley, un puști care întâmpină numeroase dificultăți în timpul școlii elementare. În România au apărut opt volume, al …

432. Un tramvai numit dorință

Tennessee Williams

Un tramvai numit dorință -- este o piesă scrisă de autorul american Tennessee Williams. Intriga piesei gravitează în jurul conflictului ideologic și cultural dintre Blanche DuBois, o veche sudistă, afișând o prețiozitate dusă până la ridicol și Stanley Kowalski, un reprezentant …

433. Neguțătorul din Veneția

William Shakespeare

Neguțătorul din Veneția este o piesă de William Shakespeare, despre care se crede că a fost scrisă între 1596 și 1598. Este cunoscută în special pentru personajul Shylock și pentru livra de carne. Protagonistul nu este Shylock, ci comerciantul din Veneția, Antonio. Alte …

434. Autobiografia lui Benjamin Franklin

Benjamin Franklin

Autobiografia lui Benjamin Franklin conţine memoriile lui Benjamin Franklin despre propria viaţă şi a fost publicată în 1791.

435. Lună plină

Christine Gaspard

Lună plină este primul volum din seria Lumea de Dincolo (Women of the Otherworld) scris de autoarea canadiană Kelley Armstrong.

436. Trădarea

P.C. Cast

Aleasa este al treilea roman din seria Casa Nopții scrisă de P.C. Cast și Kristin Cast. Cartea a fost tradusă și publicată pentru prima dată în România de editura Litera. Tocmai când Zoey reușise să-și găsească locul în Casa Nopții, moartea lovește printre cei mai apropiați. …

437. Amantul doamnei Chatterley

D. H. Lawrence

Amantul doamnei Chatterley este un roman scris de D. H. Lawrence și publicat în 1928. Cartea a devenit celebră pentru subiectul neconvențional: dragostea dintre un bărbat aparținând clasei muncitoare și o femeie aristocrată și mai ales datorită limbajului licențios utilizat …

438. Ziua trifidelor

John Wyndham

Ziua trifidelor este un roman științifico-fantastic post-apocaliptic scris de autorul englez John Wyndham. Deși Wyndham publicase deja alte romane, acesta a fost primul pentru care a folosit pseudonimul John Wyndham, devenind și mai bine cunoscut roman al său.

439. Shutter Island

Dennis Lehane

Shutter Island este un roman scris de Dennis Lehane.

440. Dolores Claiborne

Stephen King

Dolores Claiborne este un roman de Stephen King publicat inițial de editura Viking în noiembrie 1992. Cartea este dedicată mamei lui King: "Pentru mama mea, Ruth Pillsbury King."

441. Ultima licornă

Peter Beagle

Ultima licornă este un roman fantasy scris de Peter S. Beagle. El prezintă povestea unui unicorn care crede că este ultimul din neamul său și pleacă să descopere ce s-a întâmplat cu ceilalți. Cartea s-a vândut în peste cinci milioane de exemplare la nivel mondial de la …

442. Ubik

Philip K. Dick

Ubik este un roman al scriitorului american Philip K. Dick. În 2005, revista Time l-a numit unul dintre cele mai bune 100 de romane de limbă engleză publicate din 1923. Criticul Lev Grossman l-a descris ca fiind "o poveste horror existențială profund neliniștitoare, un coșmar …

443. Fundația și Pământul

Isaac Asimov

Fundația și Pământul este un roman al autorului de literatură științifico-fantastică Isaac Asimov, nominalizat la premiul Locus în 1987. Romanul este al cincilea din Seria Fundația și a fost scris la peste 30 de ani de trilogia inițială ce a apărut în anii '50. Fundația și …

444. Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd

Agatha Christie

Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd este un roman polițist scris de scriitoarea britanică Agatha Christie în anul 1926.

449. Inimă de câine

Mihail Bulgakov

Inimă de câine este un roman fantastic satiric de Mihail Bulgakov.

450. Mult zgomot pentru nimic

William Shakespeare

Mult zgomot pentru nimic este o comedie romantică de William Shakespeare.

452. Canonicatul Dunei

Frank Herbert

Canonicatul Dunei este un roman science fiction scris de Frank Herbert, ultimul din seria de șase romane aparținând seriei Dune. În limba engleză, cartea a cunoscut mai multe variante de transcriere a tilului: Chapterhouse Dune, Chapter House Dune și Chapter House: Dune.

453. Eugene Onegin

Aleksandr Pușkin

Evgheni Oneghin este un roman în versuri al scriitorului rus Aleksandr Pușkin, scris între 1823-1831. Pușkin și-a început romanul la 9 mai 1823 și a lucrat la el mai bine de 8 ani. La 4 noiembrie 1823, Pușkin îl scria de la Odesa, lui Viazemski: În privința ocupațiilor mele, eu …

456. Peripețiile bravului soldat Švejk

Jaroslav Hašek

Peripețiile bravului soldat Švejk este titlul prescurtat al romanului satiric neterminat Peripețiile bravului soldat Švejk în Războiul Mondial de Jaroslav Hašek. Ediția princeps a fost ilustrată de Josef Lada, iar mai recent de Petr Urban. Romanul a devenit personificarea …

457. Coliba unchiului Tom

Harriet Beecher Stowe

Coliba unchiului Tom este un roman anti-sclavie scris de autoarea americană Harriet Beecher Stowe. Publicat în 1852, romanul a avut un profund efect asupra atitudinilor față de afroamericani și față de sclavie în SUA, intensificând și conflictele sociale care au condus la …

458. Copiii lui Húrin

J. R. R. Tolkien

Copiii lui Húrin este o epopee fantasy. Versiunea originală a fost scrisă de J. R. R. Tolkien la sfârșitul anilor '10, fiind revizuită de mai multe ori și rămânând neterminată până la moartea lui, survenită în 1973. Fiul său, Christopher Tolkien, a dat manuscrisului o formă …

459. Iureșul săbiilor

George R. R. Martin

Iureșul săbiilor este al treilea roman al seriei Cântec de gheață și foc, o epopee fantasy scrisă de autorul american George R. R. Martin. A apărut pe 8 august 2000 în Marea Britanie, fiind urmată în noiembrie 2000 de ediția din Statele Unite ale Americii. Publicarea sa a fost …

460. Black Beauty

Anna Sewell

Black Beauty este un roman scris de autoarea britanică Anna Sewell, publicat în 1877.

461. Aleasa

P.C. Cast

Aleasa este al treilea roman din seria Casa Nopții scrisă de P.C. Cast și Kristin Cast. Cartea a fost tradusă și publicată pentru prima dată în România de editura Litera.

464. Dragonflight

Anne McCaffrey

Dragonflight este un roman științifico-fantastic de Anne McCaffrey din 1968 care a fost prima oară publicat în revista americană Analog Science Fiction and Fact. Este primul roman din lunga serie Dragonriders of Pern. Prima parte, "Weyr Search", a fost povestirea de pe coperta …

466. Captiv în Labirint

James Dashner

Captiv în Labirint este un roman scris de James Dashner. Este prima carte din trilogia omonimă.

467. Uluitorul Maurice și rozătoarele lui educate

Terry Pratchett

Uluitorul Maurice și rozătoarele lui educate este al 28-lea roman al seriei Lumea Disc de Terry Pratchett și al șasea poveste independentǎ situatǎ în Lumea Disc. Cartea a fost tradusă și publicată pentru prima dată în România de editura Corint în 2007.

468. Departe de lumea dezlănțuită

Thomas Hardy

Departe de lumea dezlǎnțuitǎ este al patrulea roman al lui Thomas Hardy și primul său succes literar semnificativ.

469. Amantul

Marguerite Duras

Amantul este un roman, o autobiografie sub forma unei narațiuni scrisă în anul 1984 de Marguerite Duras. Romanul a fost în același distins cu premiul Prix Goncourt.

470. 2010: A doua odisee

Arthur C. Clarke

2010: A doua odisee este un roman științifico-fantastic din 1982 scris de Arthur C. Clarke. Este continuarea romanului 2001: O odisee spațială din 1968, dar continuă acțiunea din filmul omonim al lui Stanley Kubrick și nu romanul lui Clarke. Romanul face parte din seria Odiseea …

471. Nightmares & Dreamscapes

Stephen King

Vise și coșmaruri este o colecție de povestiri scurte de Stephen King care a fost publicată în 1993.

472. Germinal

Emile Zola

Germinal este a treisprezecea carte din ciclul de douăzeci de romane a lui Émile Zola, Les Rougon-Macquart. Considerată de mulți capodopera lui Zola, cartea este una din cele mai importante opere din literatura franceză.

473. Papillon

Henri Charrière

Papillon este un roman autobiografic scris de Henri Charrière. Autorul a fost condamnat la închisoare pe viață pentru asasinarea prietenului său Roland Legrand, la data de 26 martie 1930, asasinat pe care el nu l-ar fi comis. În roman sunt descrise condițiile și tratamentul …

474. Omul invizibil

Herbert George Wells

Omul invizibil este un roman science fiction de H.G. Wells. Inițial a fost serializat în Pearson's Magazine în 1897, fiind ulterior publicat în volum în același an. Omul invizibil din titlu este Griffin, un savant care consideră că dacă unei persoane i se modifică indicele de …

476. A douăsprezecea noapte

William Shakespeare

A douăsprezecea noapte este o comedie scrisă de William Shakespeare, publicată în anul 1623.

477. Academia vampirilor

Richelle Mead

Academia Vampirilor este o serie de cărți fantasy scrisă de scriitoarea americană Richelle Mead. Seria principală are șase volume și este narată din perspectiva lui Rose, o tânără dhampir de 17 ani care a jurat să devină garda de corp a prietenei ei Lissa, ultima din familia de …

478. Idoru

William Gibson

Idoru este un roman științifico-fantastic cyberpunk publicat prima oară pe 4 septembrie 1996 scris de autorul William Gibson. Este al doilea roman din trilogia Bridge, trilogie care începe cu Virtual Light și se termină cu All Tomorrow's Parties. Acțiunea se desfășoară în San …

480. Cavernele de oțel

Isaac Asimov

Cavernele de oțel este un roman de Isaac Asimov. În principal, este vorba despre un roman polițist care ilustrează ideea susținută de Asimov, cum că science fictionul este o "aromă" ce poate fi aplicată oricărui gen literar, nu doar un gen limitat. Asimov a scris romanul ca …

481. Rose Madder

Stephen King

Rose Madder este un roman fantastic de Stephen King publicat inițial de editura Viking în iunie 1995. Cartea prezintă efectele violenței în familie. Lucru neobișnuit pentru un roman scris de King, acest roman se bazează pe elemente fantastice din mitologia greacă. În memoriile …

482. Foc în adânc

Vernor Vinge

Foc în adânc este un roman science fiction al scriitorului american Vernor Vinge, o space opera care include inteligențe supraumane, extratereștri, bătălii spațiale, dragoste, trădare, genocid și un mediu de comunicare asemănător Usenet-ului. Foc în adânc a câștigat premiul Hugo …

484. Să nu trezești podeaua-privighetoare

Gillian Rubinstein

Să nu trezești podeaua-privighetoare este prima carte din seria Legendele clanului Otori scrisă de Lian Hearn. Acțiunea acoperă o perioadă de un an, de la salvarea lui Tomasu de către Shigeru, continuând cu adoptarea lui ca Otori Takeo, călătoria la Inuyama, trădarea și …

485. Preludiul Fundației

Isaac Asimov

Preludiul Fundației este un roman al autorului de literatură științifico-fantastică Isaac Asimov. Este penultimul scris de către Asimov în ordinea publicării și primul în ordinea cronologică a desfășurării acțiunii din Seria Fundația. În 1989, romanul a fost nominalizat la …

486. Trenul de noapte spre Lisabona

Pascal Mercier

Trenul de noapte spre Lisabona este un roman filosofic scris de Pascal Mercier, publicat în germană în 2004 şi în engleză în 2008.

487. Misiunea Bufonului

Margaret Astrid Lindholm Ogden

Misiunea Bufonului este o carte de Robin Hobb, prima din trilogia Omul arămiu. Acțiunea ei începe la 15 ani după evenimentele relatate în Răzbunarea asasinului, perioadă acoperită de trilogia The Liveship Traders.

488. Noua și scurta viață a lui Bree Tanner

Stephenie Meyer

Noua și scurta viață a lui Bree Tanner este o nuvelă fantasy a autoarei Stephenie Meyer, publicată în 2010 în Statele Unite și România, la Editura Rao. Nuvela este parte componentă a romanului Eclipsa, iar acțiunea este narată de personajul Bree Tanner.

489. Secretele succesului. Cum să vă faceţi prieteni şi …

Dale Carnegie

Secretele succesului. Cum să vă faceţi prieteni şi să deveniţi influent este una din cel mai bine vândute cărţi de dezvoltare personală, scrisă de Dale Carnegie şi lansată în 1936.

490. Sabia lui Shannara

Terry Brooks

Sabia lui Shannara este un roman epic fantastic din 1977 scris de autorul american de science-fiction Terry Brooks. Este prima carte din seria Original Shannara Trilogy și este urmată de romanele The Elfstones of Shannara și The Wishsong of Shannara. Inspirată de Stăpânul …

491. Perelandra

Clive Staples Lewis

Perelandra sau Voyage to Venus este un roman științifico-fantastic din 1943 scris de C. S. Lewis, al doilea din The Space Trilogy Cosmic Trilogy sau Ransom Trilogy, care mai conține romanele Out of the Silent Planet și That Hideous Strength . Trilogia a fost inspirată și …

492. Destinația mea, stelele

Alfred Bester

Destinația mea: Stelele este un roman științifico-fantastic scris de Alfred Bester. Serializat în patru părți în revista Galaxy începând cu numărul din octombrie 1956, a apărut inițial în volum sub titlul Tiger! Tiger!. Această lansare a avut loc în Anglia și cartea a rămas …

493. Orfani în Brooklyn

Jonathan Lethem

Orfani în Brooklyn este o carte din 1999, scrisă de Jonathan Lethem.

494. Ursulețul Winnie-Puh

Alan Alexander Milne

Ursuleţul Winnie Puh este primul volum de poveşti ce urmăreşte aventurile ursuleţului de pluş Winnie, scris de A. A. Milne.

495. Memoriile lui Hadrian

Marguerite Yourcenar

Memoriile lui Hadrian este un roman istoric al scriitoarei franceze Marguerite Yourcenar, publicat în 1951. Această autobiografie imaginară a împăratului roman Hadrian a avut aproape imediat un extraordinar success internațional, asigurându-i celebritatea creatoarei sale.

496. Podurile din Madison County

Robert James Waller

Podurile din Madison County este un roman scris de Robert James Waller, publicat în 1992.

497. Tao of Pooh

Benjamin Hoff

Tao of Pooh este o carte scrisă de Benjamin Hoff.

498. Cicatricea

China Miéville

Cicatricea este al treilea roman scris de China Miéville, descris chiar de autor ca fiind o "ficțiune stranie". Cicatricea a câștigat în 2003 premiul British Fantasy Award și a fost nominalizat în 2003 la Premiul Arthur C. Clarke. Miéville câștigase ambele premii în 2001 cu …

499. Căderea

Albert Camus

Căderea este un roman filozofic scris de Albert Camus și publicat în 1956, ultima sa operă de ficțiune finalizată. Având acțiunea situată în Amsterdam, Căderea constă într-o serie de monologuri dramatice ale auto-proclamatului "judecător-penitent", Jean-Baptiste Clamence, prin …

500. Walden

Henry David Thoreau

Walden este o carte scrisă de importantul transcendentalist american Henry David Thoreau. Cartea este parțial o proprie declarație de independență a scriitorului, dar și de experimente sociale. Publicată în 1854, ea este bazată pe experiența scriitorului din perioada 1845 - …



continue with book 501 - 700